Liczniki odwiedzin

dukan

niedziela, 29 sierpnia 2010

Lody to moja zmora, potrafie zjesc prawie kazda ilosc - najechetniej waniliowe i smietankowe. Ten mrozony specjal rujnuje mi kazdy zamiar odchudzania:)

Dzisiaj deser na szybko dla dukajacych:

100g tofu (na pudeleczku napisane, ze jest twarde a bylo konsystencji jedwabistej galaretki, nie znam sie na tofu ale chyba bardziej miekkie juz nie moglo byc)

slodzik, ilosc wg uznania

czubata lyzka mleka w proszku

pol lyzeczki aromatu waniliowego

kakao

Calosc miksujemy na gladka mase (u mnie wyczuwalne byly drobinki wielkosci wiorkow kokosowych, az sie prosilo o kokosowy aromat), do polowy dodajemy lyzeczke kakao, mocno chlodzimy i jemy bez wyrzutow sumienia:)

Smacznego!

czwartek, 29 lipca 2010

Ile mozna jesc piersi z kurczaka czy kotlety mielone? Nie zawsze jest tez czas aby ugotowac cos wymyslnego, wiec wczoraj polaczylam dwie 'nudne' potrawy i stworzylam cos nowego - pakieciki z niespodzianka, roboty prawie wcale a zawsze to jakas odmiana:).

Skladniki:

500g mielonego z indyka

200g piersi z kurczaka (mialam takie mini fileciki)

jajko

1 lyzka otrab

sol, pieprz, papryka slodka i ostra

natka pietruszki

 

Wszystkie skladniki dokladnie wyrabiamy, lepimy placuszki (ok 1cm grube), kladziemy na tym filecik, przykrywamy drugim placuszkiem i zgrabnie uklepujemy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 30 minut (zalezy od wielkosci).

Smacznego!

sobota, 24 lipca 2010

Proste i szybkie w przygotowaniu, drobna przekaska do herbaty, bardzo lekkie, prawie jak bezy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 lyzek slodzika (ja mam slodzik ktorego slodycz jest rowna cukrowi)
  • 10 kropli aromatu waniliowego- lyzka kakao
  • 1 łyżka otrab pszennych
  • 2 łyżli otrąb owsianych


Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby, kakao. Białka ubic na pianę i
delikatnie dodac do masy. Ciasto wykladac lyzka na papier do pieczenia (brytfanki)
i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.

Smacznego!

 

piątek, 23 lipca 2010

shish kebab

Slowo kebab pochodzi z jezyka perskiego i oznacza smazone (a nie grillowane) mieso. Pierwsze wzmianki na jego temat siegaja XIV wieku. Czesc zrodel podaje, ze powstanie kebabu, to wynik braku wystarczajacej ilosci opalu, do upieczenia duzej sztuki miesa, ale za to w sam raz, aby upiec male kawalki miesa nadziane na szpadki.

Skladniki:

500g mielonego indyka

1 niewielka cukinia, obciete kocowki, zmiksowana lub starta na tarce do ziemniakow

2 jajka

2 lyzki otrab

przyprawy:sol, pieprz, czosnek, papryka

drobno posiekana natka pietruszki

Wszystkie skladniki dokladnie wyrabimy, lepimy kuleczki badz walki i nadziewamy na szpadki. Mozna piec w piekarniku lub na grillu, na patelni grillowej tez powinno sie udac.

Sos:

3 czubate lyzki serka homogenizowanego

2 lyzki wody

siekane ziola (koperek, natka pietruszki, mieta)

sol, pieprz

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.

Smacznego!

shish kebab

środa, 21 lipca 2010

Bardzo, bardzo smaczne danie i do tego dietetyczne:)

Skladniki:

500g chudej wolowiny na gulasz

2 czerwone papryki

300g pieczarek

2 cebule

Pokrojone mieso obsmazamy na patelni teflonowej bez tluszczu, gdy sie zrumieni dodajemy posiekana cebulke. Osobno podsmazamy pieczarki pokrojone w palsterki, dodajemy do miesa, papryke kroimy w kostke i rowniez dodadajemy do miesa. Przyprawiamy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek, papryka slodka i ostra w proszku, pod koniec gotowania sol) i dusimy pod przykryciem ok 1,5-2h.

Placki:

4 niewielkie cukinie i jedna cebule dokladnie miksujemy, dodajemy do tego 2 jajka, lyzeczke skrobii kukurydzianej i lyzke otrab (musialam dosypac i otrab i maki w trakcie bo placki sie rozpadaly, tak na oko drugie tyle), pieprz i szczypte soli.

Smazymy male placuszki na goracej patelni teflonowej, przed pierwszym smazeniem psiknelam olejem w sprayu a potem juz nic nie dodawalam.

Smacznego!