Liczniki odwiedzin

obiad

środa, 28 lipca 2010

Dzisiaj poszlam na latwizne, kupilam gotowe ciasto kruche, cukinie i pieczarki i zrobilam paszteciki i mini tarty.

Skladniki:

1 arkusz gotowego ciasta kruchego (NIe slodkiego!)

300g pieczarek, startych na tarce

1 niewielka cukinia, starta na tarce

ser zolty, do posypania

sol, pieprz

olej lub maslo

Pieczarki dusimy na patelni 10 minut, dodajemy cukinie i dusimy nastepne 5 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Ciasto kroimy na prostokaty (u mnie 12cmx6cm), na 3/4 dlugosci rozsmarowujemy farsz i zawijamy jak umiemy, ukladamy na blaszce.

Formeki do mini tarty wyklejamy ciastem, nakladamy farsz, posypujemy serem.

Pieczemy ok 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Do tego pyszna salatka pomidorowa i obiad gotowy:)

Smacznego!

 

niedziela, 13 czerwca 2010

Lubie golabki, bardzo lubie, ale przygotowanie kapusty na golabki to juz zupelnie inna bajka. Dzisiaj poszlam na latwizne - zrobilam golabkowy tort:)

Skladniki:

500g miesa mielonego, u mnie wolowina, moze tez byc drobiowe lub wieprzowe

6 lyzek otrebow owsianych (lub woreczek ryzu)

cebula posiekana w kosteczke

glowka kapusty (u mnie wloska, duzo latwiejsza w obrobce)

przecier pomidorowy

lyzka skrobi kukurydzianej

sol, pieprz

Cebulke podsmazamy na patelni teflonowej psiknietej olejem ( w atomizerze) lub posmarowanej tlustym recznikiem kuchennym. Otreby gotujemy ok 15 minut, odcedzamy na gestym sitku, przelewamy zimna woda - sitko musi byc geste, bo nam inaczej wszystko do zlewu splynie.

Glowke kapusty gotujemy w osolonej wodzie az zmieknie, przy wloskiej kapuscie 5 minut wystarczy.

MIeso, otreby i cebulke dokladnie mieszamy. Z kapusty oddzielamy liscie. Na dni naczynia zaroodpornego kladziemy lyzke koncentratu pomidorowego, na to lisc kapusty, no to warstwe miesa i nastepny lisc, i tak dalej, ile starczy nam skladnikow(u mnie wyszly trzy warstwy miesa), ostatnia warstwe stanowi kapustal dokladnie ugniatamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok godzine..

Gotowa zapiekanke wyjmujemy z piekarnika, do kubeczka zlewamy nadmiar plynu i zgrabnie wykladamy ja do gory nogami na talerz.

W garnuszku zagotowujemy pol szkalnki wody, dolewamy sos z pieczenia, koncentrat pomidorowy, przyprawy wedle smaku, doprowadzamy do wrzenia, natepnie mieszamy skrobie z zimna woda (kilka lyzek) i wlewamy do sosu, mieszamy az zgestnieje.

P.S.Nawet nie wiem kiedy w ogrodku zakwitla mi lawenda:)

Smacznego!

poniedziałek, 31 maja 2010

Skladniki:

2 piersi z kurczaka(obtoczone w przyprawach: u mnie majeranek, pieprz, sol, papryka)

1 puszka pomidorow

1 cebula

sol, pieprz, zielona pietruszka, papryka slodka i ostra w proszku

Piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku bez tluszczu.

Na patelni teflonowej dusimy drobno posiekana cebule z odrobina wody, dodajemy pomidory i zostawiamy na malym ogniu na 20 minut.

Sos doprawiamy, piersi kroimy w kostke i dodajemy do sosu, mieszamy, chwilke grzejemy razem i juz gotowe.

Podajemy z taka na przyklad surowka:

salata, rzodkiewka, ogorek pokrojone

na sos: dwie lyzki serka homogenizowanego, lyzka wody (zalezy czy serek gesty), cebula dymka lub szczypiorek, koperek, zielona pietruszka, sol i pieprz, wszystko dokladnie mieszamy.

Smacznego!

16:49, betaeta , obiad
Link Komentarze (2) »
środa, 28 kwietnia 2010

Szybkie danie z tego co bylo w lodowce.

Skladniki:

kilka plasterkow bekonu (szynki, boczku itp)

2 pory (biale czesci pokroic w polplasterki), moze tez byc cebula lub szczypiorek

350g pieczarek (lub boczniakow)

kwasna smietana

 

Bekon smazymy na patelni bez tluszczu, odkladamy go na bok, na wytopionym tluszczu dusimy pory i pieczarki, pod koniec dodajemy pokrojony bekon, calosc zalewamy smietana (u mnie creme fraiche half fat) i gotjemy kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem,slodka papryka, z sola ostroznie, poniewaz bekon sam w sobie jest slony. Podajemy z makaronem.

Smacznego!

21:14, betaeta , obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 kwietnia 2010

Chili con carne to aromatyczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Nazwa potrawy pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza po prostu papryczki chilli z mięsem. Wersja podstawowa potrawy to siekana lub mielona wołowina duszona z papryczkami chili, czosnkiem, cebula i kuminem. Częstym dodatkiem sa pomidory i czerwona fasola.

Historia tego dania jest równie bogata jak jego smak. Legenda opowiadana przez rdzennych mieszkańców Teksasu, Arizony i Nowego Meksyku mówi o siostrze miłosierdzia Marii de Agreda zwanej ‘La Dama de Azul’. Historia opowiada o kobiecie ubranej na niebiesko, która nauczyła Indian jak przygotować posiłek ze złowionej zwierzyny, przypraw i papryczek chili.

W latach osiemdziesiątych XIX wieku na ulice \San Antonio wychodziły Chili Queens, czyli jaskrawo ubrane kobiety sprzedające chili z ulicznych straganów. Pojawiały się po zmroku by oferować przechodniom aromatyczne chili. Aromat chili miał niezwykłą sile przyciągania, wokół królowych kręcili się mariachi, czyli uliczni grajkowie. W 1937 roku ministerstwo zdrowia zaostrzyło przepisy handlu żywnością i królowe chili zniknęły z ulic San Antonio na wiele lat. Powróciły dopiero w latach 70 XX wieku i od tej pory sa stałym elementem corocznego miejskiego festiwalu.

Chili con carne doczekało się wielu wersji i odmian, jest chili sin carne, czyli wegetariańskie chili bez mięsa, białe chili z indyka i białej fasoli, chili verde, czyli zielone chili - najostrzejsza odmiana zielnych papryczek chili duszona z kawałkami wieprzowiny.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula ( u mnie biała)

300g chudej mielonej wołowiny

125 ml wody, czerwonego wina lub bulionu

1 puszka siekanych pomidorów

2 łyżeczki kuminu

1 ½ łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki oregano

1 puszka czerwonej fasoli

Sol, pieprz

 

Olej rozgrzać na patelni, poddusić posiekany czosnek i cebule, dodać mięso i smażyć az zbrązowieje. Wlać na patelnie wino, wodę lub bulion i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodać pomidory, kumin, chilli, cynamon i oregano. Dusic 10 minut, dodać opłukana fasole i dusic następne 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Można podawać z ryżem, lub pieczonym ziemniakiem (wersja brytyjska), dla złagodzenia smaku można dodać kleksa kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z ‘Cook yourself thin quick and easy’ i jest niezbyt kaloryczny, 260 kcal jesli daniem podziela sie 4 osoby

Smacznego!

00:15, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 marca 2010

Dlaczego poniedziałkowe?  Bo w niedziele często jest rosół, a z rosołu zostaje nam mięso, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić. To danie idealne na poniedziałek, łatwe szybkie i tanie, (dlaczego tanie na poniedziałek? bo ja zawsze: od poniedziałku będę oszczędzać, zwykle we wtorek po moim mocnym postanowieniu nie ma już śladu…)

A teraz do rzeczy.

Składniki:

  • mięso obrane z gotowanego kurczaka (jedna pierś i dwa udka)
  • gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu (ok. pól kg)
  • natka pietruszki
  • jajko
  • bulka tarta
  • opcjonalnie można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę, tarty ser żółty, różne warzywa pokrojone w kostkę (np. marchewkę z rosołu, seler, pietruszkę)

Wszystkie składniki starannie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bulce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sałatką, u mnie pory z majonezem.

Smacznego!

 

niedziela, 21 lutego 2010

paprykarz z kurczaka

Co jakis czas obiecuje sobie, ze bede regularnie do naszego menu wprowadzac nowosci, egzotyczne smaki, zapachy i przyprawy. Wieczorem przegladam ksiazki, ukladam menu robir liste zakupow, planuje, wymyslam a potem... wyciagam bigos z zamrazarki cieszac sie ze jeszcze jest albo robie jakas chinszczyzne w 5 minut.

Mam nowy plan - raz w tygodniu nowa potrawa, za kazdym razem z innej ksiazki. Dzis zaczynam, moze teraz sie uda:)

Przepis na paprykarz z kurczaka (lub cieleciny) pochodzi z Nowej kuchni polskiej: spotkania z przyprawami : papryka. Zbieralam to namietnie lata temu  i nie pamietam, zebym cos ugotowala.

Danie swietnie rozgrzewa i nadaje sie dla calej rodziny, nie jest bardzo ostre ale wyraziste w smaku.

Skladniki:

1/2 kg miesa z kurczaka pokrojonego w paseczki(u mnie filety z udek)

1-2 czerwone papryki pokrojone w kostke (opcjonalnie, ale warto)

2-3 cebule pokrojone w cienkie piorka (mi raczej krzywa kostka wyszla)

1/2 puszki krojonych pomidorow

1 lyzka slodkiej papryki

1/2 lyzeczki ostrej papryki

1 lyzeczka majeranku

1/2 szklanki kwasnej smietany

pieprz, sol

2 lyzki oleju do smazenia

 

Cebule zeszklic na oleju (10 minut), lyzka cedzakowa przelozyc cebule na talerzyk, na pozostalym tluszczu smazyc porcjami mieso oproszone sola i pieprzem. Mieso odlozyc na talerzyk, zeszklona cebule, pomidory i przyprawy dusic 5 minut czesto mieszajac, dodac mieso i dusic do miekkosci mieszajac od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy smietane, ewentualnie doprawic do smaku. Mozna podawac z ryzem.

Smacznego!

paprykarz z kurczaka

 

czwartek, 05 listopada 2009

Ratatouille

Ratatouille pochodzi z Nicei, jest to potrwa podobna do wegierskiego leczo czy do włoskiej peperonaty. Jest to danie bardzo proste i pożywne, jeśli podajemy je na cieplo to można na talerzu posypac pokruszoną fetą lub twarogiem, tradycyjnie potrawę serwuje się z jajkami w koszulkach, świetnie pasują też kromki chleba zapieczone z masłem ziołowym i serem. Na zimno ratatouille często podawane jest jako dodatek do pieczonych mięs lub po prostu na kromce chleba.

Składniki:

2 puszki pomidorów (mogą byc również świeże)

2 cebule

2 paryki (u mnie żółta i czerwona)

2 średnie cukinie

1 bakłażan

czosnek (ile kto lubi, ja lubię dużo:))

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

Warzywa pokrojone w grubą kostkę kolejno obsmażamy na oliwie z oliwek i ładujemy wszystko do dużego garnka, niech się pyrka na małym ogniu około 20 minut.

 

Smacznego!

21:27, betaeta , obiad
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 03 sierpnia 2009

falafel

Tania i prosta do przygotowania  propozycja na ciepłą kolację lub alternatywę dla kanapek do pracy albo szkoły. Całośc zajmuje zaledwie 20 minut i nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Przepis pochodzi z książki "101 recipes for kids" z serii GoodFood Magazine.

Składniki:

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

400g puszka ciecierzycy, wypłukana i odsączona

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

garśc siekanej natki pietruszki lub łyżeczka ziół prowansalskich

1 jajko

chlebki pitta, sałata, pomidory, ogórki itp do podania

 

Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju ok 5 min. Przekładamy do miski z soczewicą, dodajemy przyprawy i ugniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, ciecierzyca powinna byc dokładnie rozgnieciona, mi nie do końca się to udało, ale smak i tak był świetny.

Dodajemy jajko i natkę, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy niewielkie placuszki i smażymy przez 3 minuty z każdej strony na pozostałym oleju (musiałam dolac więcej, 1 łyżka to stanowczo za mało).

Pitte podgrzewamy w tosterze, rozcinamy kieszonki, nadziewamy falafelami i warzywami, można polac keczupem lub majonezem, sos czosnkowy też by pasował.

Mojemu maluchowi bardzo smakowało więc dodaję przepis do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki"

Smacznego!

 

 

15:12, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 lipca 2009

Przepis na te mielone pochodzi z forum zuzla, zgodny jest dietą mm, faza I, posiłek tłuszczowy.

Kotleciki są ciekawą alternatywą dla zwykłego mielonego, są bezglutenowe i naprawdę smaczne.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)

300g tartego sera żółtego

jajko

sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka

Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, w oryginalnym przepisie były smażone na patelni teflonowej bez tłuszczu, ułatwiłam sobie jednak zadanie (strasznie się rozwalają przy smażeniu) i po prostu je upiekłam - ok 30 min (w zależności od wielkości kotletów).

mielone

Smacznego!

 
1 , 2