Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS

na dobry poczatek dnia

niedziela, 30 maja 2010

Jak dla mnie rewelacyjna propozycja sniadaniowa - wyborne zarowno na slodko jak i wytrawnie.

U mnie z serkiem homogenizowanym i wedzonym lososiem ale mysle tez, ze posypane cynamonem i slodzikiem beda smakowac wspaniale.

Skladniki:

1 jajko

3 lyzki otrab pszennych

1 lyzka serka homogenizowanego

kropla ( jedna kropla!) oliwy rozprowadzona na patelni teflonowej recznikiem kuchennym (moim zdaniem cala kropla wsiakla w recznik ale co tam, placki pyszne)

Dokladnie mieszamy, smazymy na zloto.

Smacznego!

placki dukana

 

piątek, 19 marca 2010

Sniadanie to najwazniejszy posilek dnia - to wiemy chyba wszyscy.

Ale jak przekonac zaspanego malucha aby zjadl pelnowartosciowe sniadanie?

Moze skusi sie na takiego zbozowego batona?

Platki owsiane to zrodlo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).

Miód korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.

Jajko, jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego

Tyle zdrowia w jednym malym batoniku - warto spróbowac:)

Skladniki:

350g platkow owsianych

85g maki

150g suszonych owocow

3 lyzki miodu

1 jajko

175 soku jablkowego

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (musialam dolac wiecej soku) i dobrze ugniesc w lekko natluszczonej blaszce do pieczenia(18x28 cm). Piec 20-25 minut w 180ºC, kroic jeszcze cieple.

Przepis pochodzi z Tesco Toddler Magazine wiosna 2010.

Smacznego!

batony zbozowe

 

środa, 21 października 2009

czosnkowe bułeczki

Po długiej, długiej przerwie powracam do uwieczniania moich kuchennych wprawek:)

Na pierwszy ogień idą przepyszne bułeczki ze wspaniałego blogu Moje wypieki.

Przepis prosty (jak wszystkie u mnie;)) i wart wypróbowania. Bułeczki najlepsze są jeszcze ciepłe, ale i na drugi dzień były smaczne.

Przepis cytuję za dorotus:

Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki pszennej chlebowej

20 g drobnego cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

260 g mleka

30 g masła, roztopionego

 

Ponadto na posmarowanie:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować nadzienie:

60 g miękkiego masła

4 ząbki czosnku drobniutko posiekane

2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

 

Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Moje uwagi:

Dałam całą główkę czosnku - gdyż jak się okazało kupiłam czosnek dla leniuchów - w główce jest po prostu jeden mega wielki ząbek, a do ciasta dodatkowo dosypałam łyżeczkę czosnku suszonego - nie róbcie tego na Halloween, wszystkie straszydła ominą waszą kuchnię szerokim łukiem:)

Zrobiłam również te bułeczki bez masła czosnkowego za to posypane tartym serem, niezłe, powiem, że na kanapki do pracy nawet bardziej zdatne niż czosnkowe ale to już nie to samo:)

Smacznego :)

czosnkowe bułeczki