Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
piątek, 20 lutego 2009

White and dark chocolate cheesecake

Przepyszny sernik, delikatny, rozpływający się w ustach, pieknie wygląda i wspaniale smakuje. I do tego jaki łatwy w wykonaniu - dla mnie ideał, jeszcze nie raz zagości na moim stole:)

Pierwszy raz korzystałam z ciasteczkowego spodu - bardzo mi odpowiada taki sposób na bazę do ciasta.

Przepis zaczęrpnęłam z niezwykle smakowitej książki "Chocolate galore" Caroline Barty, naprawdę, czekolady tam obfitośc i to nie tylko na słodko - może się jeszcze na coś zdecyduję w ramach tego weekendu:)

Składniki na dwa serniczki o średnicy 8 cm

Spód:

75 g ciastek digestive, pokruszonych

45 g stopionego masła

1 łyżka kakao

Sernik właściwy;)

75 g białej czekolady (ja użyłam czekolady z wanilią z Madagaskaru, czarne kropeczki pięknie sie prezentowały w sernikowej masie a zapach dały po prostu obłędny)

75 g serka kremowego tłustego

6 łyżek kwaśnej śmietany (ok 140 ml)

2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji

maliny (ja dałam mrożone)

kakao

wiórki czekoladowe

 

Wszystkie składniki na spód dokładnie wmieszac i powstałą masą wylepic dno foremki (potrzebne są dwie foremki bez dna o średnicy 8 cm, ja nie posiadam takiego cuda wiec pocięłam opakowanie po rodzynkach w kształcie tuby).

Rozpuścic czekoladę w kąpieli wodne bądź w mikrofali przez 1-2 minuty. Czekoladę lekko ochłodzic i dokładnie wymieszac z pozostałymi składnikami nadzienia (ja mieszałam trzepaczką), wylac na ciasteczkową bazę. Odstawic na co najmniej dwie godziny do schłodzenia.

Delikatnie usunąc foremki (chyba, ze przygotowujemy deser w naczyniu docelowym, co jest dobrym pomysłem biorac pod uwagę jak ciężko było je wydostac z tej tuby) i ozdobic malinami, czekoladowymi wiórkami i kakao (które ja pominęłam).

Szczerze polecam:)

Smacznego!

 White and dark chocolate cheesecake

21:45, betaeta
Link Komentarze (9) »
wtorek, 17 lutego 2009

Papryka faszerowana w sosie z kaszą manną

Papryka faszerowana to moja druga propozycja w Tygodniu z kaszą manną, kasza w tym przepisie nie jest może gównym składnikiem ale jest! Dzięki niej otrzymujemy bez wysiłku pyszny, gęsty i aromatyczny sos.

Składniki:

4 papryki

250 gram mięsa mielonego (u mnie wołowina)

szklanka ugotowanego ryżu

cebulka

sól

pieprz

mielona kolendra

natka pietruszki

oliwa z oliwek

około szklanki bulionu

 

Paprykę umyć, obciąć czapeczki, wydrążyć i odłożyć.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso, ryż, cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać, nadziać papryki dokładnie upychając. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym ściśle jedna obok drugiej (jeśli mamy za mało papryki „dziury" można uzupełnić pokrojona w grube plastry cukinia - sos będzie wtedy jeszcze smaczniejszy), zalać bulionem na około 3 centymetry. Piec pod przykryciem około godziny (zależy od wielkości papryk), 10 minut przed końcem pieczenia kaszę mannę wymieszać z pół szklanki wody i dolać do naczynia.

 Smacznego!

Papryka faszerowana w sosie z kaszą manną

21:25, betaeta
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 lutego 2009

Galaretka pełna miłości

Lekki i orzeźwiający deser może byc miłym zakończeniem walentynkowej kolacji.

Składniki:

1 opakowanie galaretki malinowej

jogurt naturalny 175 ml

bita śmietana (u mnie gotowa)

maliny (u mnie mrożone)

Galretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, 2/3 ochłodzonej galaretki przelewamy do osobnego naczynia i dokadnie mieszamy z jogurtem. Do foremek nalewamy galaretkę z jogurtem do 1/3 wysokości foremki, odstawiamy do stężenia, następnie wkładamy maliny i zalewamy galaretką malinową, gdy i ta warstwa stężeje dopełniamy galaretką jogurtową.

Dobrze stężałą galaretkę wykładamy na talerzyk (jeśli nie chce wyjśc z foremki możemy ją na chwilę zanurzyc we wrzątku) i ozdabiamy bitą śmietaną i malinami.

Smacznego!

 

 

13:21, betaeta
Link Komentarze (1) »

szarlotka z manna

Szarlotka z kaszą manną to proste i bardzo szybkie ciasto, a właściwie rodzaj zapiekanki. Apetycznie chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Kiedyś bardzo często je jadłam, ale ostatnio o nim zapomniałama, szkoda bo jest naprawde smaczne.

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie akcja Gudeli „Tydzień potraw z kaszy manny"

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek, potrzeć na tarce o grubych oczkach

kostka masła, bardzo zimnego

 Składniki suche wymieszać w misce, blaszkę wysmarować masłem, na dno wysypać 1/3 mieszanki, na to połowa  jabłek, znów 1/3 mieszanki, druga połowa jabłek, zasypać resztą proszku. Na wierzchu równomiernie rozsypać starte na tarce (lub pokrojone w plasterki)masło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Ja tym razem robiłam ciasto z 1/5 proporcji w dwóch małych naczyniach do zapiekania.

Smacznego!

 

 
12:56, betaeta
Link Komentarze (7) »
sobota, 07 lutego 2009

Muffinkowe serduszka

Miłość, na oko łagodna, w istocie bywa jak pantera głodna! I chociaż ślepa, drogi przyjacielu, najkrótszą drogą podąża do celu.
William Shakespeare

Wkrótce Walentynki, chyba nie da się tego dnia przegapic...już od paru tygodni otaczają nas wszędobylskie serduszka:)

Dokładam więc i ja.

 Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Zachęciła mnie nazwa - Muffinki waniliowe, które zawsze się udają! Wierzę w to:)

Moje małe modyfikacje to:

- dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii zamiast cukru waniliowego

- łyżeczka cynamonu

- gorzka czekolada.

Pierwsza blaszka rozrosła mi sie ponad miarę, ale to była moja wina - ciasta nałożyłam do pełna. Nauczona doświadczeniem w drugiej partii nałożyłam do 1/3 wysokości - wyszły bardzo kształtne serduszka:)

Do pierwszej blachy dosypałam resztę groszków czekoladowych, natomiast w drugie włożyłam po kawałku czekolady w środek każdej babeczki.

Szczerze polecam, naprawde pyszne, wilgotne muffinki.

Składniki na około 14 serduszek:

Suche:

250g mąki

1 szkl cukru

3 cukry waniliowe (ja dałam dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu 

gorzka czekolada połamana lub w formie groszków

Mokre:

1 szkl mleka lub wody (ja dałam mleko)

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Wykonanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.

 

Smacznego!

Muffinkowe serduszka

00:05, betaeta
Link Komentarze (1) »
środa, 04 lutego 2009

Czeskie ciasteczka ziemniaczane

Tydzień z czeską kuchnią to pierwsza akcja w której biorę udział.

Przepis na ciasteczka znalazłam tutaj.  Przygotowuje się je naprawdę szybko, to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.  Ciasto bardzo łatwo się wyrabia a gotowe ciasteczka są zaskakująco miękkie (takie złote poduszeczki) - spodziewałam się raczej kruchych ciastek.

Nie muszę chyba dodawać, że jak prawie wszystkie czeskie specjały znakomicie pasuje do piwa...

Składniki na trzy blachy ciasteczek:

- ziemniaki 4sztuki

- tłuszcz 10 dag (dałam masło)

- jajka 2 szt

- kminek

- sól 

Z ugotowanych i utartych na tarce ziemniaków oraz tłuszczu, żółtek i mąki z dodatkiem kminku i soli, wyrobić ciasto. Podzielić je na 5 części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na małe kwadraciki, posmarować białkiem, posypać solą, kminkiem i upiec.


Moje uwagi do przepisu:

- 4 ziemniaki (obrane i ugotowane) u mnie ważyły 630 gram

- musiałam dodac dużo więcej maki niż podaje przepis - ok 1 i 1/4 szklanki, a nie przepisowe 3/4 szklanki

- piekłam w 180oC przez mniej więcej 10 minut.

Smacznego!

 

Czeskie ciasteczka ziemniaczane

 

 

23:58, betaeta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 stycznia 2009

warzywne placuszki

Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

1 szklanka mleka

1 jajko

ok 15 dag mąki

łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.

Dodatki:

pokrojona w drobną kostkę papryka i cebula

starty żółty ser

kukurydza z puszki

natka pietruszki

Do gotowego ciasta wsypujemy dowolne dodatki i smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują z ostrą salsą lub keczupem.

23:01, betaeta
Link Dodaj komentarz »

 mielone

Proste, szybkie, chyba trochę zapomniane domowe kotlety mielone. Wspaniale smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem i z buraczkami.

Składniki:

500g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowiny, pyszne są np. pół na pół z wołowiną i wieprzowiną)

1 cebulka

1/4 łyżeczki kolendry

sól, pieprz

natka pietruszki

jajko

namoczona i odciśnięta bułka (z braku bułki użyłam bułki tartej z odrobiną wody)

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

 

Cebulkę posiekać i zeszklić, wszystkie składniki dokładnie wyrobić, mokrymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć ok 8 minut z każdej strony.

Smacznego!

16:38, betaeta
Link Dodaj komentarz »

zupa pomidorowa

Ile kucharek (i kucharzy oczywiście) tyle przepisów na pomidorówkę. Więc ja przedstawiam wam swój:)

Składniki:

1 średnia cebula

puszka pomidorów

szklanka bulionu warzywnego

trzy łyżki suchego ryżu

łyżka oliwy

ząbek czosnku

sól, pieprz

natka 

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut.

W międzyczasie ugotować ryż.

Dodać bulion, pogotować chwilę, doprawić solą i pieprzem, można dodać bazylię jeśli ktoś lubi.

Na talerzu posypać natką.

Smacznego!

 

 

14:15, betaeta
Link Dodaj komentarz »
1 ... 6 , 7