Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
wtorek, 07 kwietnia 2009

Szybka pasta

Dziś na obiad pasta i basta!

Składniki:

-makaron (ja dałam spaghetti)

- papryka żółta i czerwona

- fasolka szparagowa

- pół cebuli

- czarne oliwki

- kilka pieczarek

- cukinia (u mnie z mrożonki)

- krewetki lub langustynki (jak u mnie)

- oliwa z oliwek

- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, każda ulubiona przyprawa się nada

Przygotowanie:

Makaron ugotowac al dente. Warzywa pokroicna kawałaki podobnej wielkości, obsmażyc na odrobinie oliwy z oliwek, pod koniec dodac krewetki (dosłownie na minute, żeby się podgrzały).

Warzywa wykładamy na makaron i jemy z czystym sumieniem bo to danie całkiem dietetyczne:)

Jeśli ktoś jest w stanie zrezygnowac z oliwek (ja nie) i doda makaron pastyfikowany, 100% durum,  to przepis jest zgodny z dietą mm, pierwsza faza.

Smacznego!

22:38, betaeta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 marca 2009

 Jaja zapiekane

W ostatniej chwili zamieszczam moj przepis w ramach akcji olacruz "jajka po prostu".

Przepis na jajka zapiekane pochodzi z ksiązki "Nie tylko dla jaroszów" Zofii Zawistowskiej.

Łatwe w przygotowaniu i ciekawie wyglądają. Proponuję podawac z wyrazistą w smaku surówką np. ogórki kiszone z cebulką.

Składniki:

5-6 jaj

4 łyzki gęstej śmietany

tłuszcz do wysmarowania formy

sól i pieprz

ostry tarty ser

posiekany szczypiorek

Wykonanie:

Jajka umyc, oddzielic żółtka, z białek ubic pianę.

Gdy będzie sztywna - ubijając osolic i dodawac po łyzce śmietanę, pianę wyłożyc do żaroodpornego naczynia posmarowanego tuszczem. Na powierzchni piany ułożyc żółtka, oprószyc solą i pieprzem, posypac utartym serem. Zapiec w piekarniku. Potrawa powinna lekko się zrumienic. Posypac szczypiorkiem.

Przepis jest zgodny z dietą mm, posiłek tłuszczowy, I faza.

Smacznego!

 Jaja zapiekane

22:53, betaeta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 marca 2009

Muffinki kakaowe całkiem zdrowe

Przepis na te muffinki znalazłam na forum zuzla - podany został przez gosiowo.

Na 6 muffinek

do jednej miski wsypujemy:
szklanka mąki z pełnego przemiału
1/4 szklanki fruktozy - można mniej
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyzki kakao odtłuszczonego
dobrze wymieszac

do drugiej miski wlewamy
1/3 szklanki mleka
150 ml jogurtu lub kefiru
kilka kropli aromatu rumowego (ja dałam waniliowy)
dobrze wymieszac

Tuż przed napełnieniem foremek mokre wlewamy do suchego i mieszamy energicznie, ale bez przesady, nie musi byc dokladnie polaczone. Napelniamy foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Jak na dietetyczny wypiek to te muffinki są całkiem, całkiem:)

Przepis jest zgodny z dietą mm, posiłek węglowodanowy, I faza.

Smacznego!

Muffinki kakaowe całkiem zdrowe 

23:04, betaeta
Link Komentarze (7) »

 

 

 

 

 

Spotkała mie bardzo miła niespodzianka  - blue_megi przyznała mi wyróżnienie Kreativ Blogger Award, bardzo dziękuję, jest mi napradę miło.

Przedstawiam  zasady nominacji:

  • po otrzymaniu nagrody umieszczamy na swoim blogu logo Kreativ Blogger oraz informujemy, kto przyznał nam wyróżnienie
  • nominujemy 7 lub więcej blogów i podajemy link do każdego z nich
  • informujemy wyróżnionego o nominacji w komentarzu na jego blogu
Jestem pełna podziwu dla autorów tak wielu blogów kulinarnych i nie tylko, że naprawdę nie mogę zdecydowac, komu przyznac wyróżnienie, w tej sytuacji powstrzymam się od głosu:)

 

22:31, betaeta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 marca 2009

Frytki ... z selera

Podeszłam do nich trochę nieufnie, no bo jak to, frytki z selera? Toż to musi byc niesmaczne, a tu proszę - niespodzianka - są przepyszne,lekko słodkawe, pełne aromatu.

Duży seler obieramy, kroimy na pół, potem w plastry, a następnie w słupki, im cieńsze, tym szybciej się usmażą. Metod smażenia pewnie jest wiele, na patelni, w garnku z sitkiem i w innych bardziej zaawansowanych urządzeniach do smażenia. Ja skorzystałam z patelni, nalałam sporo oleju i na rozgrzanym partiami smażyłam fryteczki. W przeciwieństwie do ziemniaczanych nie wymagają one dwukrotnego smażenia (chociaż pewnie by im nie zaszkodziło), so przepyszne, w środku miękkie, z zewnątrz pokryte chrupiącą skórką.

Do tego podałam pierś z kurczaka obsmażoną w przyprawach (papryka ostra, chili, pieprz, czosnek, rozmaryn, tymianek, szaławia i sok z cytryny)i mieszankę sałat. 

Przepis jest zgodny z dietą mm, pierwsza faza, posiłek tłuszczowy.

Smacznego!

Frytki ... z selera

21:34, betaeta
Link Komentarze (6) »

Leniwe leniwe

Kolejny zdrowy przepis, a do tego smaczny! No i co nie mniej ważne błyskawiczny.

100g serka kremowego odtłuszczonego (ja używam Quark 0%)

2 czubate łyżki mąki z pełnego przemiału

1 białko

opcjonalnie 

fruktoza i cynamon

 

Serek, mąke i białko zmiksowac na gładką masę. Zagotowac wodę w garnuszku (sporo, jak na makaron, żeby miały gdzie pływac).Na wrzącą wodę wrzucamy kluseczki (ja nabieram pełną łyżkę masy a potem druga łyżką ściągam z niej trzy kluseczki), delikatnie mieszamy. Od wypłynięcia gotujemy ok 3 minuty. Gorące odcedzic, posypac łyżeczką fruktozy i opróczyc cynamonem. Dietetyczne a smakuje jak wcale nie dietetyczna rozpusta.

Danie jest zgodne z dieta mm, pierwsza faza.

Smacznego!

21:16, betaeta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 marca 2009

A na śniadanie - placuszki

Po dniach urodzinowo - gościowej rozpusty powracam na dobrą drogę diety mm.

Dziś na śniadanie placuszki z owocami leśnymi.

100 g mąki z pełnego przemiału

2 białka 

mleko odtłuszczone, tyle aby uzyskac konsystencję gęstej śmietany

dowolne owoce jagodowe 

 

Mąkę, białko i mleko wymieszac na gładką masę, odstawic na co najmniej poł godziny. Dodac owoce i smażyc rumiane placuszki najlepiej bez tłuszczu. Jeśli nasza patelnia odmawia współpracy można lekko posmarowac oliwą z oliwek.

Podajemy z jogurtem naturalnym do 1.5% tłuszczu.

Smacznego:)

A na śniadanie - placuszki

20:18, betaeta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 08 marca 2009

 Dziś są nasze urodziny...:)

Dziś są nasze urodziny - Maluszka pierwsze, moje 28.

Pierwsze podejście do tortu urodzinowego mogę zaliczyc do udanych. Nie obyło się jednak bez pewnych komplikacji - creme fraiche sie nie ubija!

Przepis na biszkopt. który zawsze się udaje znalazłam na tej stronie.

Składniki:

4 jajka      
1 szklanka cukru     
15 dkg mąki       
cukier waniliowy       
1/2 łyżeczki proszu do pieczenia    
      

Etapy przygotowania

1.Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczypte soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.
               
2.Mąkę przesiąć z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
               
3.Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenie - jesli tortownicę, to tylko spód, boki zawsze można odkroić. Wylać ciasto i delikatnie wyrównać.
               
4.Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jesli nie lepi sie do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzic od brzegów formy.
               
5.Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.

Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroiłam na dwie części i nasączyłam mocnym naparem herbaty malinowej.

Krem zrobiłam według przepisu na masę do white and dark chocolate cheescake podwajając proporcje.

Na wierzch zamiast tej nieszczęsnej bitej śmietany, która wcale mi się nie ubiła, dałam galaretkę owocową. 

Tort robi się naprawde szybko i myślę, że każdy może go zrobic, jest naprawdę łatwy.

Niestety ma jedną wadę - absolutnie nie jest zgodny z dietą mm:)

Smacznego!

21:16, betaeta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 02 marca 2009

 Sałatka z boczkiem i łososiem

Pyszna sałatka i robi się ją w pięc minut. Jest to mój pierwszy przepis zgodny z zasadami diety mm, posiłek tłuszczowy.

Od tej pory większośc przepisów będzie przygotowywana zgodnie z zasadami tej diety. Bycie na diecie nie oznacza przecierz, że nie można zjeśc smacznie:) 

Składniki na 1 porcję:

50g wędzonego łososia

50g chrupiacego boczku (gotowiec ze sklepu, ale miało byc szybko)

pomidor

ogórek

mieszanka sałat

łyżeczka majonezu kieleckiego

pieprz

 

Wykonianie:

Łososia porwac na cząstki, boczek pokruszyc, ogórka i pomidora pokroic na dosc spore kawałki, dodac porwane listki słaty i wymieszac z majonezem. Doprawic pieprzem do smaku.

Smacznego! 

22:33, betaeta
Link Komentarze (1) »

Pappardelle z kurczakiem i prawdziwkami

Przepis pochodzi z mojej pieknej, oszałamiająco apetycznej nowej książki którą co wieczór namiętnie pochłaniam - The big book of one pot.

Przepis zaciekawił mnie bardzo ze względu na nieznane mi do tej pory połączenie grzybów i chili. Ciekawy, bogaty smak ale to nie moja bajka - ja zamiast sosu pomidorowego chetniej widziałabym tu śmietanę:)

Z powodu braku pewnych składników musiałam wprowadzic kilka zmian.

Przepis podaję w oryginale z moimi uwagami:

Składniki na 4 porcje:

40 g suszonych prawdziwków krojonych w cieniutkie plasterki (ja użyłam domowej mieszanki różnych grzybów leśnych) - 40g to moim zdaniem stanowczo zbyt dużo, suszone grzyby są bardzo lekkie, ja dałam około 15 gram a to i tak sporo

175 ml goracej wody

800g pomidorów z puszki

1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana

350g surowego mięsa z kurczaka (ja użyłam filetów z udek)

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy za oliwek

350g pappardelle (ja użyłam tagiatelle)

sól i pieprz

posiekana pietruszka do przybrania

Wykonanie:

Grzyby zalac goracą wodą i odstawic do namoczenia na 20 minut (byc może prawdziwkom w cieniutkich plasterkach to wytarczy, pozostale grzyby proponuje namoczyc nawet dzień wcześniej)

Pomidory i chili poddusic na dużej patelni aż odrobinę zgęstnieją, dodac wodę w której moczyły się grzyby i jeszcze pogotowc ok 15 minut.

W międzyczasie rozgrzac 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyc mięso na złoto, dodac grzyby i smażyc na małym ogniu przez 5 minut

Ugotowac makaron, rozłozyc na talerze, polac pozostałą oliwą. Kurczaka dodac do sosu pomidorowego, dobrze wymieszac, doprawic do smaku solą i pieprzem i nakładac na wierzch makaronu. Posypac natką.

Smacznego! 

22:16, betaeta
Link Dodaj komentarz »