Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
niedziela, 24 maja 2009

Diabełki z ciecierzycy

W ostatniej chwili dodaję swoje propozycje w ramach tygodnia z ciecierzycą - na pierwszy ogień idą  diabełki:)

Przepis pochodzi ze strony dieta zuzla, zamiescila go tam jazzgotka.

Orzeszki z cieciorki

1.Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
2.Ułożyć ciecierzycę na blasze (ja piekłam na papierze do pieczenia) i piec w temperaturze 180 C przez ok. 45 minut, aż będzie chrupiaca (skurczy się do pierwotnych rozmiarów).
3. Gorącą ciecierzycę obtoczyć w przyprawach albo gdy wystygnie jeść bez przypraw.

Propozycje :

Dabełki z ciecierzycy : Gorącą ciecierzycę posypac pieprzem cayenne i solą
Czerwona ciecierzyca : Gorącą ciecierzycę posypać papryką i solą czosnkową

Smacznego!

Diabełki z ciecierzycy

21:38, betaeta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 maja 2009

ciasto francuskie

Dziś zamieszczam dwa przepisy z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego - proste, efektowne i bardzo smaczne. 

Pierwsza propozycja to mini tarty - płat ciasta francuskiego kroimy na prostokąty ok 10x5 cm, centymetr od brzegu zaznaczamy nożem ramkę (nie docinając do końca) - ciasto smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy przyprawami (bazylia, oregano, co kto lubi) układmay dowolne dodatki (u mnie szynka, pieczarki przesmażone z cebulką, żółty ser i pomidorki koktajlowe - pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Druga propozycja to rolada z mięsem mielonym i pieczarkami:

250g mięsa mielonego (u mnie indyk)

jajko

bułka tarta

przyprawy(sól, piperz, majeranek, kolendra, czosnek)

pieczarki (10 sztuk)

cebula

Pieczarki dusimy z cebulką, mięso wyrabiamy z dodatkami na gładką masę i rozkładamy równomiernie na cieście, na mięso wykładamy pieczarki, zwijamy ciasto w roladę, pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

ciasto francuskie

ciasto francuskie

22:02, betaeta
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 maja 2009

Szparagi w szynce

Sezon szparagowy jest bardzo krótki więc korzystajmy ile się da!

Składniki:

zielone szparagi

szynka wędzona w cienkich jak papier plasterkach

masło

Przygotowanie:

szparagi 3-4 minuty dusimy na maśle, potem szparagi zawiajmy w szynke i na ok 10 min wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 

Prosta i efektowana przekąska, chociaż zdjęcia niezbyt udane dzisiaj.

Wydaje mi się, że jest zgodna z dietą mm ale pewności nie mam co do masła, chyba nie jest zalecane.

Smacznego!

Szparagi w szynce

14:57, betaeta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 maja 2009

Śniadaniowe lody

W ramach akcji mico Majowe śniadanie zamieszczam przepis na pyszny sorbet w sam raz na dobry początek upalnego dnia:)

Składniki:

3 czubate łyżki platków owsianych

dowolne mrożone owoce ( u mnie truskawki, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz maliny)

Przygotowanie

Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy platki wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.

Rano odlewamy z platków ewentualny nadmiar wody  i miksujemy je z mrożonymi owocami, można ównież dodac jogurt naturalny.

Błyskawiczne, orzeźwiające i pyszne, stawia na nogi z samego rana.

Przepis jest zgodny z dietą mm, śniadanie węglowe.

Smacznego!

Śniadaniowe lody

00:08, betaeta
Link Komentarze (3) »
sobota, 25 kwietnia 2009

Ryba z warzywami z grilla

Grillowanie czas zacząc! Piękna pogoda, w najbliższej perspektywie majówka - na co mam ochotę? Na grilla!

Dzisiaj ryba z grilla z warzywami, danie bez dodatku oliwek jest zgodne z dietą mm, posilek tłuszczowy, pierwsza faza.

Składniki:

filety dowolnej bialej ryby, ja użyłam dorsza

olej lub oliwa z oliwek

przyprawy: sól, czosnek,drobniutko posiekana cebula, imbir zmiażdżony w wyciskarce do czosnku, gorczyca, pieprz czarny, mięta, sok z cytryny, opcjonalnie łyżeczka fruktozy;

ulubione warzywa

masło

zioła prowansalskie

 

Z przypraw i oleju przygotowac marynatę, posmarowac nią filety i odstawic w chlodne miejsce na ok pół godziny, po tym czasie rybę grillujemy na tacce aluminiowej kilka minut z każdej strony.

W tym samym czasie przygotowujemy warzywa:

paryka pocięta w niewielkie kawałki, czarne oliwki pocięte w plasterki, fasolka szparagowa, cukinia w plasterki, cebula w  kostkę

Warzywa układamy na tacce i grillujemy z masłem ziołowym (masło utarte z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi).

Smacznego!

Ryba z warzywami z grilla

23:04, betaeta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Cukinia z gremolatą

Gremolata to samodzielnie wykonana mieszanka przyprawowa; we włoskiej kuchni jest podstawową przyprawą do duszonej giczy cielęcej, świetnie nadaje się także do podnoszenia walorów smakowych innych potraw.

Jest to mieszanka drobno siekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Całośc połączona jest utartym masłem badź oliwą z oliwek. Pochodzi z Lombardii i stosowana jest głównie do ossobucco i innych duszonych mięs.

A tego wszystkiego dowiedziałam się z bardzo ciekawej książki pana Tadeusza Gwiaździńskiego "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce"

Mieszanka ta wspaniale komponuje się z warzywami, np z cukiną.

 

Przepis na gremolatę:

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki

skórka z 2 cytryn

oliwa z oliwek lub masło

Natkę drobno posiekać (powinny powstać trzy łyżki).

Żółtą część skórki cytrynowej i czosnek pokroić w drobną kostkę, masło utrzec.

Składniki wymieszać.

 

Młodą cukinię przekroic wzdłuż na pół, posmarowac gramolatą i zapiec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. I to cała filozofia:)

Smacznego!

Cukinia z gremolatą

 

23:01, betaeta
Link Komentarze (1) »
środa, 15 kwietnia 2009

Szynka pieczona

Kolejna propozycja wielkanocna - tym razem nie na słodko - szynka pieczona.

Składniki:

Ok 1.5 kg szynki 

Przyprawy (ja dałam sól, pieprz, majeranek, parykę słodką i ostrą,ziele angielskie, ząbek czosnku i liśc laurowy)

Olej

Skórę nacinamy ostrym nożem co ok pół centymetra na głębokośc ok pół centymetra.

Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy nimi mięso, najlepiej odstawic na noc do lodówki, ale jeśli jest za malo czasu to chociaż godzina wystarczy.

Jesli kawałek jest ładny i zwarty to nie musimy go niczym owijac, natomiast ja miałam niezbyt kształtny kawałek więc zapakowałam go ciasno do "pończoszki" do pieczenia mięsa:)

Pieczemy 30 minut na każde 500g mięsa + 30 dodatkowych minut, czyli w moim przypadku 2 godziny.

Smacznego! 

Szynka pieczona

15:47, betaeta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 14 kwietnia 2009

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową to moja druga propozycja w ramach kuchni wielkanocnej.

Przepis na spód znalazłam u Dorotus na blogu Moje wypieki
- ciasto jest naprawdę pyszne, tak mi posmakowało, że mąż ledwo się załapał na mazurka;)

Przepis na ciasto cytuję za Dorotus

Składniki na ciasto kruche 

35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm. PIec 20 minut w 200ºC. Ostudzić.

Masa krówkowa jest banalnie prosta - odwijamy krówki z papierków, układamy jedną przy drugiej na upieczonym spodzie i juz wiey ile nam potrzeba. Krówki rozpuszczamy z kilkoma łyzkami mleka w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą.Masę wylewamy na ostudzone ciasto.Dekoracja dowolna:)

Mazurek z masą krówkową

Z podanych proporcji wyszło mi trochę za dużo ciasta na moją blaszkę więc z reszty upiekłam mini ciasteczka w kształcie pierogów leniwych - odpada wałkowanie i wykrawanie:)

ciasteczka kruche

Smacznego!

22:09, betaeta
Link Komentarze (2) »

 Złota rosa

Sernik złota rosa to moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Kuchnia wielkanocna".

Ciasto jest banalnie proste i naprawde pyszne. Złote kropelki rosy wyglądają po prostu pięknie (chociaż mi akurat rosa tym razem nie wyszła:( )

ciasto:
1 kostka margaryny do pieczenia(np kasia),- ja dałam kostkę masła
3 żółtka,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
zagnieśc wszystkie składniki

masa serowa:
0.75-1kg sera
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki oleju(musi byc swieży, najlepiej dopiero otwarty)
1 szklanka mleka
sok z 1 cytryny
wszystkie składniki zmiksowac

piana:
3 białka
0.5 szklanki cukru
cukier waniliowy
ubic piane, w trakcie ubijania dodawac cukier

ciastem wylepic blache(spod i boki), wylozyc na to mase serowa, piec 45 minut w
temp. 180 stopni, wylozyc na ciasto piane i piec jeszcze 15 minut.
ciasto trzeba robic kilka godzin przed podaniem, bo dopiero wtedy pojawia sie na
nim zlota rosa(np jak na wielkanoc to najlepiej upiec w sobote wieczorem)

Smacznego!

 Złota rosa

13:47, betaeta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 07 kwietnia 2009

Co zamiast ziemniaków?

Dieta mm całkowicie zabrania jedzenia ziemniaków, wszelkie kasze i makarony w połączeniu z tłuszczami są również zakazane. Co w takim razie oprócz mięsa i surówki podac na obiad? Moim faworytem ostatnio jest cukinia we wszelkich wariacjach - dziś z cebulą i pieczarkami.

Składniki:

- dwie małe cukinie (ok 300g)

- cebula

- pieczarki (250g)

- natka pietruszki

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę, potem dodajemy pieczarki a na końcu cukinię - chwilę dusimy pod przykryciem (cukinia ma byc lekko twarda). Solimy i pieprzymy, sypiemy natką.

Przepis jest zgodny z dietą mm, I faza, dodadetk do posiłku węglowodanowego (z minimalna ilością oliwy) lub tłuszczowego - tu oliwy można dodac trochę więcej.

Smacznego!

 

 

22:51, betaeta
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7