Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
piątek, 07 sierpnia 2009

 

fasolowa pasta do kanapek

Pasta do kanapek której przygotowanie zajmuje jakies 5 minut, nawet z półtorarocznym pomocnikiem:)

Przepis pochodzi z książki "101 recipes for kids" z serii GoodFood Magazine, dodaję do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki".

Składniki i przygotowanie:

puszka fasoli

2 łyżki oliwy z oliwek (proponuję najpierw dac jedną)

sok z połowy cytryny

ząbek czosnku

sól i pieprz - tego w oryginalnym przepisie nie ma, ale mi brakowało

 

Fasolę płuczemy na sitku, odcedzamy, miksujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy do smaku.

Smacznego!

10:14, betaeta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 sierpnia 2009

 

zapiekanka pasterska

Angielski klasyk który bardzo przypadł mi do serca, a raczej do podniebienia. Zapiekanka to świetny pomysł  na obiad dla całej rodziny, z podanych proporcji wychodzą 4 dorosłe porcje i 2 dziecięce. Jest to jeden z moich pierwszych eksperymentów z kuchnią angielską i jestem zachwycona - na stałe wchodzi do naszego menu. Bliższe kontakt z kuchnią brytyjską zawdzięczam mojemu dziecku drogiemu, które od kiedy poszło do żłobka to by jadło na zmanę tylko rybę z frytkami, zapiekankę pasterską lub curry z warzywami, z polskiej kuchni na razie tylko ogórki kiszone łaskawie zje...:)

Składniki:

Warstwa ziemniaczana:

600g ugotowanych ziemniaków

50g masła

75ml mleka

sól i pieprz

Ziemniaki utrzec na gładką masę z masłem, mlekiem i przyprawami

 

Warstwa marchewkowa

450g marchewki

łyżka masła

Marchewkę pokroic, ugotowac i utrzec z masłem na gładką masę.

 

Warstwa z groszku

1 mała cebula, drobno posiekana

1/2 łyżki oleju

300g mrożonego groszku

200ml bulionu

Cebulę zeszklic na oleju, dodac groszek, zalac bulionem, gotowac ok 3 minut, odcedzic ale nie wylewac bulionu.

Warstwa mięsna

1 1/2 łyżki oleju

1 duża cebula, drobno posiekana

500g  mielonej wołowiny lub baraniny

400g puszka pomidorów

1/2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżeczka sosu Worcester

1 łyżka dobrej jakości keczupu

Cebulę zeszklic na oleju, dodac mięso i smażyc do zbrązowienia. Dodac  buliono pozostały po gotowaniu groszku, zioła, sos Worcester, keczup i dusic ok 20 - 0 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180C. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno warstwy: marchewka, mięso, groszek i na końcu ziemniaki. Zapiekamy 30 minut.

Smacznego!

 

zapiekanka pasterska

środa, 05 sierpnia 2009

gwiazdki

Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky
Star light
Star bright
The first star I see tonight
I wish I may, I wish I might
Have the wish I wish tonight

 

NA kolcję dla malucha gwiazdki z nieba, czyli francuskie grzanki wycięte na kształt gwiazdek.

Składniki:

kromka białego chleba

jajko

trochę mleka

cynamon

cukier

olej lub masło do smażenia

 

Jajko mieszamy z mlekiem, moczymy w tym chleb, mokry posypujemy cynamonem i cukrem. Smażymy na złoty kolor. Foremką do ciastek można wykroic różne wzorki, u mnie akurat gwiazdki. Dodatkowo na talerzu błyszczy kilka gwiazdek wyciętych z arbuza.

Przepis zamieszczam w ramach akcji "Małe brzuszki łakomczuszki"

gwiazdki

poniedziałek, 03 sierpnia 2009

falafel

Tania i prosta do przygotowania  propozycja na ciepłą kolację lub alternatywę dla kanapek do pracy albo szkoły. Całośc zajmuje zaledwie 20 minut i nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Przepis pochodzi z książki "101 recipes for kids" z serii GoodFood Magazine.

Składniki:

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

400g puszka ciecierzycy, wypłukana i odsączona

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

garśc siekanej natki pietruszki lub łyżeczka ziół prowansalskich

1 jajko

chlebki pitta, sałata, pomidory, ogórki itp do podania

 

Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju ok 5 min. Przekładamy do miski z soczewicą, dodajemy przyprawy i ugniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, ciecierzyca powinna byc dokładnie rozgnieciona, mi nie do końca się to udało, ale smak i tak był świetny.

Dodajemy jajko i natkę, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy niewielkie placuszki i smażymy przez 3 minuty z każdej strony na pozostałym oleju (musiałam dolac więcej, 1 łyżka to stanowczo za mało).

Pitte podgrzewamy w tosterze, rozcinamy kieszonki, nadziewamy falafelami i warzywami, można polac keczupem lub majonezem, sos czosnkowy też by pasował.

Mojemu maluchowi bardzo smakowało więc dodaję przepis do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki"

Smacznego!

 

 

15:12, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 lipca 2009

Przepis na te mielone pochodzi z forum zuzla, zgodny jest dietą mm, faza I, posiłek tłuszczowy.

Kotleciki są ciekawą alternatywą dla zwykłego mielonego, są bezglutenowe i naprawdę smaczne.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)

300g tartego sera żółtego

jajko

sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka

Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, w oryginalnym przepisie były smażone na patelni teflonowej bez tłuszczu, ułatwiłam sobie jednak zadanie (strasznie się rozwalają przy smażeniu) i po prostu je upiekłam - ok 30 min (w zależności od wielkości kotletów).

mielone

Smacznego!

 

food fair

NIedawno zakończył się trwający 9 dni festiwal kuchni z całego świata - to była impreza w sam raz dla mnie:)

Na ponad 60 stanowiskach można było skosztować potraw z całego świata - od hiszpańskiej paelli przez irańską baklavę aż po australijskie pasztety z dziczyzny (czy w Australii dziczyzną są kangury?).

Stoisko holenderskie kusiło smakoszy przeogromnym wyborem serów - moim faworytem okazał się jadowicie zielony ser z pesto - polecam!

sery

Wybór słodyczy z rożnych zakątków globu okazał się silniejszy od mojej woli - skusiłam się na hiszpańskie churros.

 

churros

Stoiska z oliwkami nadziewanymi różnościami i z czosnkiem marynowanym w kilkunastu smakach.

oliwki

Wędliny z francuskim rodowodem

francja wędliny

 

Nie zabrakło też polskiego akcentu - było stoisko z bigosem, jednakże w obliczu tak wielu nieznanych smaków na nasz swojski bigos się nie skusiłam. Zastanawia mnie tylko kto bigos polewa musztardą i keczupem?

food fair

Birmingham International Food Fair, po raz pierwszy zorganizowany w tym roku, ma być letnim odpowiednikiem świątecznego Frankfurt Market, ja jestem jak najbardziej za - mam nadzieję, że w przyszłym roku też się odbędzie, a na razie czekam na market świąteczny który zaczyna się w listopadzie.

15:12, betaeta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 czerwca 2009

sos biały

Podaję przepis na najłatwiejszy pod słońcem biały sos, zawsze się udaje i jest doskonałą bazą wielu sosów.

Składniki:

50g masła

50g mąki

600 ml mleka

Na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Do płynnego masła dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż utworzy się gęsta pasta - ok 2-3 minuty - pasta ta określana jest mianem "roux". Do garnka powoli wlewamy mleko cały czas mieszając, im mniejsze ilości mleka dodajemy na raz, tym łatwiej połączy się on z pastą.  Gotujemy na minimalnym ogniu ok 3-4 minuty cały czas mieszając.

Do tak powstałego sosu można dodać posiekany koperek, namoczone i ugotowane grzyby z odrobiną wywaru, dwie łyzeczki musztardy i wiele, wiele innych dodatków.

sos cebulowy (Soubiasse sauce) - 200g cebuli powoli dusimy ok 15 minut na mieszance 50g masła i łyżki oliwy, miksujemy z sosem bazowym, doskonały dodatek do zapiekanki ziemniaczanej lub mięsa.

sos serowy (Mornay sauce) - w trakcie przygotowywania bazy do maki dodajemy łyżeczkę angielskiej musztardy w proszku, do gotowego sosu dodajemy 150g tartego sera (moze być cheddar, gruyere albo parmesan), wspaniale smakuje z rybą, kalafiorem albo zapiekanką z makaronu

sos pietruszkowy - do bazy dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i sok z połowy cytryny, pasuje właściwie do wzystkiego, mozna go dodać zamiast masła i mleka do ziemniaczanego puree

Sosu tego można używać też do lasagne i do moussaki.

Smacznego!

sos biały

 

 

23:37, betaeta
Link Komentarze (1) »

 

łosoś

Przepis pochodzi z gazety "She" czerwiec 2009, edycja brytyjska.

Składniki(na 4 osoby):

4 filety z łososia

pęczęk szczypiorku

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej natki kolendry

1 duża czerwona papryka chili, posiekana (jeśli jest bardzo ostra lepiej usunąć pestki)

1 cytryna pokrojona w plasterki

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Gazeta codzienna(byle nie błyszczący magazyn)

Wykonanie:

Dwiek kartki gazety układamy na krzyż i moczymy je wodą. Na środku układamy kawałek papieru do pieczenia nieznacznie większy od naszego fileta. Takie posłanie przygotowujemy dla każdego kawałka osobno.

3 szczypiorki kroimy w talarki (razem z cebulką) i mieszamy z natkami i chili. Resztę  szczypiorku kroimy wzdłuż na pół i układamy na papierze do pieczenia. Na szczypiorku układamy plasterki cytryny  NA tym układamy filety i posypujemy wcześniej posiekaną mieszanką.

Oliwę z oliwek i sok z tyryny mieszamy i polewamy nim rybę.

Całość zawijamy w gazetę formując zgrabne pakieciki. Pieczemy na grillu 20 minut.

Moje uwagi:

Nie miałam żadnej gazety codziennej w domu wiec upiekłam tylko w papierze do pieczenia, pogoda nie sprzyjała grillowaniu więc piekłam w piekarniku i na dodatek wszystkie filety upiekałam razem:)Ryba wyszła bardzo soczysta i aromatyczna. Szczypiorek ułozony pod ryba nabrał ciekawego cytrynowego smaku i chyba on mi najbardziej smakował... Następnym razem z przepisu usunę kolendrę, o ile nasiona kolendry bardzo lubię i często używam to z natka ciężko mi przebywać w jednym pomieszczeniu. Jej intensywny aromat jest dla mnie nie do zniesienia, ponoć można do niego przywyknąć ale ja chyba nie będę już z nią eksperymentować. Tutaj jest ciekawy artykuł na temat kolendry. Mojemu mężowi natomiast ryba bardzo smakowała.

Smacznego!

łosoś

łosoś

22:50, betaeta , obiad
Link Komentarze (2) »
niedziela, 24 maja 2009

 

pasta z ciecierzycy do chleba

Przpis oczywiście z niezastapionego forum zuzla.

200g ciecierzycy namoczyć na noc, gotować godzinę

1 cebula drobno posiekana i podduszona na minimalnej ilości tłuszczu

przyprawy ( u mnie sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka)

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, w razie potrzeby można dolać wody.

Smacznego!

pasta z ciecierzycy do chleba

 

21:56, betaeta
Link Komentarze (6) »

Prawie nutella

Oto drugi przepis z ciecierzycą - pasta czekoladowa.

Przpis pochodzi z forum dieta zuzla.

Czekoladowa pasta z ciecierzycy

200g ciecierzycy (namoczyc na noc i ugotowac ok 1godz)
4 łyżki kakao
1-2 łyzki fruktozy
1 szklanka wody
Ugotowaną ciecierzycę zmielić na pastę, dodać kakao i fruktozę rozpuszczone w wodzie, chłodzic w lodowce. 

Ja robiłam bez wody bo zupełnie o niej zapomniałam, i tak było pyszne:)

Smacznego!

21:46, betaeta
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7