Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
poniedziałek, 14 czerwca 2010

salatka z lososia

Salatka w 5 minut, z tego 3 minuty gotujemy jajka:)

Skladniki:

losos wedzony (jeden duzy plaster)

2 korniszony

2 jajka ugotowane na miekko (cieple)

lyzeczka posiekanego koperku

lyzeczka pisekanej natki pietruszki

pieprz czarny grubo mielony

lyzka serka homogenizowanego (lub jogurtu naturalnego)

lyzeczka ostrej musztardy

A teraz nozyk, deseczka i: jajka w osemki, lososia w strzepki, korniszonka w plasterki.

Serek mieszamy z musztarda, wszystko posypujemy koperkiem, pietruszka, pieprzem i polewamy sosem. Gotowe.

Smacznego!

salatka z lososia

17:01, betaeta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 13 czerwca 2010

Lubie golabki, bardzo lubie, ale przygotowanie kapusty na golabki to juz zupelnie inna bajka. Dzisiaj poszlam na latwizne - zrobilam golabkowy tort:)

Skladniki:

500g miesa mielonego, u mnie wolowina, moze tez byc drobiowe lub wieprzowe

6 lyzek otrebow owsianych (lub woreczek ryzu)

cebula posiekana w kosteczke

glowka kapusty (u mnie wloska, duzo latwiejsza w obrobce)

przecier pomidorowy

lyzka skrobi kukurydzianej

sol, pieprz

Cebulke podsmazamy na patelni teflonowej psiknietej olejem ( w atomizerze) lub posmarowanej tlustym recznikiem kuchennym. Otreby gotujemy ok 15 minut, odcedzamy na gestym sitku, przelewamy zimna woda - sitko musi byc geste, bo nam inaczej wszystko do zlewu splynie.

Glowke kapusty gotujemy w osolonej wodzie az zmieknie, przy wloskiej kapuscie 5 minut wystarczy.

MIeso, otreby i cebulke dokladnie mieszamy. Z kapusty oddzielamy liscie. Na dni naczynia zaroodpornego kladziemy lyzke koncentratu pomidorowego, na to lisc kapusty, no to warstwe miesa i nastepny lisc, i tak dalej, ile starczy nam skladnikow(u mnie wyszly trzy warstwy miesa), ostatnia warstwe stanowi kapustal dokladnie ugniatamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok godzine..

Gotowa zapiekanke wyjmujemy z piekarnika, do kubeczka zlewamy nadmiar plynu i zgrabnie wykladamy ja do gory nogami na talerz.

W garnuszku zagotowujemy pol szkalnki wody, dolewamy sos z pieczenia, koncentrat pomidorowy, przyprawy wedle smaku, doprowadzamy do wrzenia, natepnie mieszamy skrobie z zimna woda (kilka lyzek) i wlewamy do sosu, mieszamy az zgestnieje.

P.S.Nawet nie wiem kiedy w ogrodku zakwitla mi lawenda:)

Smacznego!

piątek, 11 czerwca 2010

Bal u ropuchy

W odwiedziny do ropuchy

przylecialy cztery muchy,

za muchami zukow para,

slimak stary slamazara,

komarzyca z komarkami,

biedroneczka z biedronkami.

Fragment wierszyka pochodzi z tej strony.

 

Ropucha w dziurze, to oczywisci brytyjskie toad in the hole. Jest to tradycyjne angielskie danie, skladajace sie z angielskich kielbasek (najblizej im do polskiej bialej surowej) zapiekanych w ciescie. Danie tradycyjnie serwuje sie z tluczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, frytkami lub fasolka.

Pochodzenie tej niezwyklej nazwy nie jest do konca wyjasnione, ale wielu sie sklania ku wersji, ze zapieczone w ciescie kielbaski przypominaja ropuche wystawiajaca swoj lepek z dziury.

Najstarszy z zachowanych przepisow, autorstwa Charlesa Elme Francatelli, pochodzi z roku 1861, nieco sie on rozni od powszechni znanej wersji, gdyz proponuje uzycie najtanszych skrawków miesa, jakie mozna kupic tuz przed zamknieciem targu. W czasie wojny zamiast kielbasek uzywano konserwy SPAM.

Moj przepis znalazlam w ksiazce Cook yourself thin - quick and easy way, i w zalozeniu jest to dietetyczna wersja oryginalu.

Skladniki na 4 osoby (moim zdaniem 2 glodne)

272 kcal na porcje

65g maki

100ml chudego mleka

1 jajko

1 lyzeczka rozmarynu

1 lyzeczka tymianku

1 lyzeczka soli

1/2 lyzeczki pieprzu

8 kielbasek

1 lyzka oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni.

Make przesiac przez sitko do duzej miski, zrobic zaglebienie i wlac w nie mleko. Dodac reszte skladnikow (poza kielbaskami i oliwa) i dokladnie wymieszac.

Kielbaski nakluc widelcem i posmarowac oliwa (moim zdaniem niekoniecznie). Umiescic je w sporym (880 ml) naczyniu zaroodpornym i piec 15 minut do zbrazowienia.

Przypieczone kielbaski migiem wyciagnac z pieca, zalac ciastem i szybko do pieca na 35 minut. Nie wolno otwierac piekarnika kiedy ciasto rosnie.

Moim zdaniem bardzo dobre, sycace danie, lepsze na zime niz lato. Z uwagi na to, ze przepis jest dietetyczny kielbaski sa zapieczone w mniejszej ilosci pysznego ciasta niz tradycyjnie, polecam zwiekszyc ilosci skladnikow na ciasto o 100%.

Smacznego!

toad in the hole

 

17:15, betaeta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 31 maja 2010

Skladniki:

2 piersi z kurczaka(obtoczone w przyprawach: u mnie majeranek, pieprz, sol, papryka)

1 puszka pomidorow

1 cebula

sol, pieprz, zielona pietruszka, papryka slodka i ostra w proszku

Piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku bez tluszczu.

Na patelni teflonowej dusimy drobno posiekana cebule z odrobina wody, dodajemy pomidory i zostawiamy na malym ogniu na 20 minut.

Sos doprawiamy, piersi kroimy w kostke i dodajemy do sosu, mieszamy, chwilke grzejemy razem i juz gotowe.

Podajemy z taka na przyklad surowka:

salata, rzodkiewka, ogorek pokrojone

na sos: dwie lyzki serka homogenizowanego, lyzka wody (zalezy czy serek gesty), cebula dymka lub szczypiorek, koperek, zielona pietruszka, sol i pieprz, wszystko dokladnie mieszamy.

Smacznego!

16:49, betaeta , obiad
Link Komentarze (2) »
niedziela, 30 maja 2010

Jak dla mnie rewelacyjna propozycja sniadaniowa - wyborne zarowno na slodko jak i wytrawnie.

U mnie z serkiem homogenizowanym i wedzonym lososiem ale mysle tez, ze posypane cynamonem i slodzikiem beda smakowac wspaniale.

Skladniki:

1 jajko

3 lyzki otrab pszennych

1 lyzka serka homogenizowanego

kropla ( jedna kropla!) oliwy rozprowadzona na patelni teflonowej recznikiem kuchennym (moim zdaniem cala kropla wsiakla w recznik ale co tam, placki pyszne)

Dokladnie mieszamy, smazymy na zloto.

Smacznego!

placki dukana

 

środa, 28 kwietnia 2010

Szybkie danie z tego co bylo w lodowce.

Skladniki:

kilka plasterkow bekonu (szynki, boczku itp)

2 pory (biale czesci pokroic w polplasterki), moze tez byc cebula lub szczypiorek

350g pieczarek (lub boczniakow)

kwasna smietana

 

Bekon smazymy na patelni bez tluszczu, odkladamy go na bok, na wytopionym tluszczu dusimy pory i pieczarki, pod koniec dodajemy pokrojony bekon, calosc zalewamy smietana (u mnie creme fraiche half fat) i gotjemy kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem,slodka papryka, z sola ostroznie, poniewaz bekon sam w sobie jest slony. Podajemy z makaronem.

Smacznego!

21:14, betaeta , obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 kwietnia 2010

Chili con carne to aromatyczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Nazwa potrawy pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza po prostu papryczki chilli z mięsem. Wersja podstawowa potrawy to siekana lub mielona wołowina duszona z papryczkami chili, czosnkiem, cebula i kuminem. Częstym dodatkiem sa pomidory i czerwona fasola.

Historia tego dania jest równie bogata jak jego smak. Legenda opowiadana przez rdzennych mieszkańców Teksasu, Arizony i Nowego Meksyku mówi o siostrze miłosierdzia Marii de Agreda zwanej ‘La Dama de Azul’. Historia opowiada o kobiecie ubranej na niebiesko, która nauczyła Indian jak przygotować posiłek ze złowionej zwierzyny, przypraw i papryczek chili.

W latach osiemdziesiątych XIX wieku na ulice \San Antonio wychodziły Chili Queens, czyli jaskrawo ubrane kobiety sprzedające chili z ulicznych straganów. Pojawiały się po zmroku by oferować przechodniom aromatyczne chili. Aromat chili miał niezwykłą sile przyciągania, wokół królowych kręcili się mariachi, czyli uliczni grajkowie. W 1937 roku ministerstwo zdrowia zaostrzyło przepisy handlu żywnością i królowe chili zniknęły z ulic San Antonio na wiele lat. Powróciły dopiero w latach 70 XX wieku i od tej pory sa stałym elementem corocznego miejskiego festiwalu.

Chili con carne doczekało się wielu wersji i odmian, jest chili sin carne, czyli wegetariańskie chili bez mięsa, białe chili z indyka i białej fasoli, chili verde, czyli zielone chili - najostrzejsza odmiana zielnych papryczek chili duszona z kawałkami wieprzowiny.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula ( u mnie biała)

300g chudej mielonej wołowiny

125 ml wody, czerwonego wina lub bulionu

1 puszka siekanych pomidorów

2 łyżeczki kuminu

1 ½ łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki oregano

1 puszka czerwonej fasoli

Sol, pieprz

 

Olej rozgrzać na patelni, poddusić posiekany czosnek i cebule, dodać mięso i smażyć az zbrązowieje. Wlać na patelnie wino, wodę lub bulion i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodać pomidory, kumin, chilli, cynamon i oregano. Dusic 10 minut, dodać opłukana fasole i dusic następne 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Można podawać z ryżem, lub pieczonym ziemniakiem (wersja brytyjska), dla złagodzenia smaku można dodać kleksa kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z ‘Cook yourself thin quick and easy’ i jest niezbyt kaloryczny, 260 kcal jesli daniem podziela sie 4 osoby

Smacznego!

00:15, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 kwietnia 2010

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. Nie mogę sobie przypomnieć, żebym kiedykolwiek wcześniej jadła ciasto smaczniejsze od tego, a ja naprawdę wiele ciast juz jadłam:) Przepyszny spód (wzorowany na uwielbianych przeze mnie angielskich shortbread cookies) do tego cudowna masa karmelowo-orzechowa i chrupiące orzechy na wierzchu...rozmarzyłam sie, a po cieście juz nawet śladu nie ma

Składniki:

na spód

- 2 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki cukru pudru

- 250 g masła

Wszystkie składniki szybko zagnieść (można sobie pomoc food processorem) i wylepić ciastem blaszkę (u mnie 27x27cm). Podpiec do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić, w temperaturze 180ºC. Odstawić do przestudzenia.

na masę:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)

- pol szklanki śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich

Zagotować razem śmietankę, mleko i ekstrakt, gotować na malutkim ogniu az masa zgęstnieje, ok 8-10 minut (uprzedzona o tendencjach do przypalanie sie tej mieszanki użyłam głębokiej patelni teflonowej, nic sie przypaliło, ale trzeba cały czas mieszać, nie ma zmiłuj się sie).

Do gotowej masy wmieszać posiekane orzechy i całość wylać na podpieczony spod. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC 20 do 30 minut.

na wierzch:

100g czekolady

bakalie do przybrania

Czekoladę rozpuścić, polać nią upieczone ciasto, posypać bakaliami i gotowe:)

Smacznego!

 

 

 

 

 

23:03, betaeta , deser
Link Komentarze (4) »
piątek, 26 marca 2010

Dlaczego poniedziałkowe?  Bo w niedziele często jest rosół, a z rosołu zostaje nam mięso, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić. To danie idealne na poniedziałek, łatwe szybkie i tanie, (dlaczego tanie na poniedziałek? bo ja zawsze: od poniedziałku będę oszczędzać, zwykle we wtorek po moim mocnym postanowieniu nie ma już śladu…)

A teraz do rzeczy.

Składniki:

  • mięso obrane z gotowanego kurczaka (jedna pierś i dwa udka)
  • gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu (ok. pól kg)
  • natka pietruszki
  • jajko
  • bulka tarta
  • opcjonalnie można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę, tarty ser żółty, różne warzywa pokrojone w kostkę (np. marchewkę z rosołu, seler, pietruszkę)

Wszystkie składniki starannie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bulce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sałatką, u mnie pory z majonezem.

Smacznego!

 

piątek, 19 marca 2010

Sniadanie to najwazniejszy posilek dnia - to wiemy chyba wszyscy.

Ale jak przekonac zaspanego malucha aby zjadl pelnowartosciowe sniadanie?

Moze skusi sie na takiego zbozowego batona?

Platki owsiane to zrodlo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).

Miód korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.

Jajko, jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego

Tyle zdrowia w jednym malym batoniku - warto spróbowac:)

Skladniki:

350g platkow owsianych

85g maki

150g suszonych owocow

3 lyzki miodu

1 jajko

175 soku jablkowego

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (musialam dolac wiecej soku) i dobrze ugniesc w lekko natluszczonej blaszce do pieczenia(18x28 cm). Piec 20-25 minut w 180ºC, kroic jeszcze cieple.

Przepis pochodzi z Tesco Toddler Magazine wiosna 2010.

Smacznego!

batony zbozowe

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7