Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

ciastka francuskie

Ekspresowy i efektowny deser, nie sposób go zepsuć.

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

budyń waniliowy

250g malin

6 łyżek dżemu malinowego

jajko

cukier puder

Płat ciasta francuskiego kroimy na 6 kwadratów, w każdym z nich zaznaczamy czubkiem noża ramkę o grubości 1.5 cm (nie przecinamy do końca). Puste kwadraty wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) do lekkiego zbrązowienia, po wyjęciu środek ciastek "uklepujemy" tworząc pudełeczko z wyższymi brzegami. Wnętrze ciastka smarujemy dżemem malinowym, napełniamy budyniem waniliowym wymieszanym z jednym surowym jajkiem, na wierzchu układamy maliny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ścięcia się masy budyniowej. Gorące posypujemy cukrem pudrem, studzimy i gotowe:)

Smacznego!

ciastka francuskie

21:14, betaeta , deser
Link Komentarze (7) »
piątek, 07 sierpnia 2009

naleśniki na podwieczorek

Z jajka, mleka i mąki przygotowac gładkie ciasto naleśnikowe, usmazyc małe naleśniki, posypac cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąc w ciasny rulonik. Naleśnikowy rulonik pokroic na kawałki na jednego kęsa, ułożyc na talerzyku razem z jagodami i już gotowe, mozna podawac małemu głodomorkowi.

 

fasolowa pasta do kanapek

Pasta do kanapek której przygotowanie zajmuje jakies 5 minut, nawet z półtorarocznym pomocnikiem:)

Przepis pochodzi z książki "101 recipes for kids" z serii GoodFood Magazine, dodaję do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki".

Składniki i przygotowanie:

puszka fasoli

2 łyżki oliwy z oliwek (proponuję najpierw dac jedną)

sok z połowy cytryny

ząbek czosnku

sól i pieprz - tego w oryginalnym przepisie nie ma, ale mi brakowało

 

Fasolę płuczemy na sitku, odcedzamy, miksujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy do smaku.

Smacznego!

10:14, betaeta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 sierpnia 2009

 

zapiekanka pasterska

Angielski klasyk który bardzo przypadł mi do serca, a raczej do podniebienia. Zapiekanka to świetny pomysł  na obiad dla całej rodziny, z podanych proporcji wychodzą 4 dorosłe porcje i 2 dziecięce. Jest to jeden z moich pierwszych eksperymentów z kuchnią angielską i jestem zachwycona - na stałe wchodzi do naszego menu. Bliższe kontakt z kuchnią brytyjską zawdzięczam mojemu dziecku drogiemu, które od kiedy poszło do żłobka to by jadło na zmanę tylko rybę z frytkami, zapiekankę pasterską lub curry z warzywami, z polskiej kuchni na razie tylko ogórki kiszone łaskawie zje...:)

Składniki:

Warstwa ziemniaczana:

600g ugotowanych ziemniaków

50g masła

75ml mleka

sól i pieprz

Ziemniaki utrzec na gładką masę z masłem, mlekiem i przyprawami

 

Warstwa marchewkowa

450g marchewki

łyżka masła

Marchewkę pokroic, ugotowac i utrzec z masłem na gładką masę.

 

Warstwa z groszku

1 mała cebula, drobno posiekana

1/2 łyżki oleju

300g mrożonego groszku

200ml bulionu

Cebulę zeszklic na oleju, dodac groszek, zalac bulionem, gotowac ok 3 minut, odcedzic ale nie wylewac bulionu.

Warstwa mięsna

1 1/2 łyżki oleju

1 duża cebula, drobno posiekana

500g  mielonej wołowiny lub baraniny

400g puszka pomidorów

1/2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżeczka sosu Worcester

1 łyżka dobrej jakości keczupu

Cebulę zeszklic na oleju, dodac mięso i smażyc do zbrązowienia. Dodac  buliono pozostały po gotowaniu groszku, zioła, sos Worcester, keczup i dusic ok 20 - 0 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180C. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno warstwy: marchewka, mięso, groszek i na końcu ziemniaki. Zapiekamy 30 minut.

Smacznego!

 

zapiekanka pasterska

środa, 05 sierpnia 2009

gwiazdki

Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky
Star light
Star bright
The first star I see tonight
I wish I may, I wish I might
Have the wish I wish tonight

 

NA kolcję dla malucha gwiazdki z nieba, czyli francuskie grzanki wycięte na kształt gwiazdek.

Składniki:

kromka białego chleba

jajko

trochę mleka

cynamon

cukier

olej lub masło do smażenia

 

Jajko mieszamy z mlekiem, moczymy w tym chleb, mokry posypujemy cynamonem i cukrem. Smażymy na złoty kolor. Foremką do ciastek można wykroic różne wzorki, u mnie akurat gwiazdki. Dodatkowo na talerzu błyszczy kilka gwiazdek wyciętych z arbuza.

Przepis zamieszczam w ramach akcji "Małe brzuszki łakomczuszki"

gwiazdki

poniedziałek, 03 sierpnia 2009

falafel

Tania i prosta do przygotowania  propozycja na ciepłą kolację lub alternatywę dla kanapek do pracy albo szkoły. Całośc zajmuje zaledwie 20 minut i nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Przepis pochodzi z książki "101 recipes for kids" z serii GoodFood Magazine.

Składniki:

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

400g puszka ciecierzycy, wypłukana i odsączona

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

garśc siekanej natki pietruszki lub łyżeczka ziół prowansalskich

1 jajko

chlebki pitta, sałata, pomidory, ogórki itp do podania

 

Cebulę i czosnek szklimy na łyżce oleju ok 5 min. Przekładamy do miski z soczewicą, dodajemy przyprawy i ugniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, ciecierzyca powinna byc dokładnie rozgnieciona, mi nie do końca się to udało, ale smak i tak był świetny.

Dodajemy jajko i natkę, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy niewielkie placuszki i smażymy przez 3 minuty z każdej strony na pozostałym oleju (musiałam dolac więcej, 1 łyżka to stanowczo za mało).

Pitte podgrzewamy w tosterze, rozcinamy kieszonki, nadziewamy falafelami i warzywami, można polac keczupem lub majonezem, sos czosnkowy też by pasował.

Mojemu maluchowi bardzo smakowało więc dodaję przepis do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki"

Smacznego!

 

 

15:12, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »