Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
poniedziałek, 14 czerwca 2010

salatka z lososia

Salatka w 5 minut, z tego 3 minuty gotujemy jajka:)

Skladniki:

losos wedzony (jeden duzy plaster)

2 korniszony

2 jajka ugotowane na miekko (cieple)

lyzeczka posiekanego koperku

lyzeczka pisekanej natki pietruszki

pieprz czarny grubo mielony

lyzka serka homogenizowanego (lub jogurtu naturalnego)

lyzeczka ostrej musztardy

A teraz nozyk, deseczka i: jajka w osemki, lososia w strzepki, korniszonka w plasterki.

Serek mieszamy z musztarda, wszystko posypujemy koperkiem, pietruszka, pieprzem i polewamy sosem. Gotowe.

Smacznego!

salatka z lososia

17:01, betaeta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 13 czerwca 2010

Lubie golabki, bardzo lubie, ale przygotowanie kapusty na golabki to juz zupelnie inna bajka. Dzisiaj poszlam na latwizne - zrobilam golabkowy tort:)

Skladniki:

500g miesa mielonego, u mnie wolowina, moze tez byc drobiowe lub wieprzowe

6 lyzek otrebow owsianych (lub woreczek ryzu)

cebula posiekana w kosteczke

glowka kapusty (u mnie wloska, duzo latwiejsza w obrobce)

przecier pomidorowy

lyzka skrobi kukurydzianej

sol, pieprz

Cebulke podsmazamy na patelni teflonowej psiknietej olejem ( w atomizerze) lub posmarowanej tlustym recznikiem kuchennym. Otreby gotujemy ok 15 minut, odcedzamy na gestym sitku, przelewamy zimna woda - sitko musi byc geste, bo nam inaczej wszystko do zlewu splynie.

Glowke kapusty gotujemy w osolonej wodzie az zmieknie, przy wloskiej kapuscie 5 minut wystarczy.

MIeso, otreby i cebulke dokladnie mieszamy. Z kapusty oddzielamy liscie. Na dni naczynia zaroodpornego kladziemy lyzke koncentratu pomidorowego, na to lisc kapusty, no to warstwe miesa i nastepny lisc, i tak dalej, ile starczy nam skladnikow(u mnie wyszly trzy warstwy miesa), ostatnia warstwe stanowi kapustal dokladnie ugniatamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok godzine..

Gotowa zapiekanke wyjmujemy z piekarnika, do kubeczka zlewamy nadmiar plynu i zgrabnie wykladamy ja do gory nogami na talerz.

W garnuszku zagotowujemy pol szkalnki wody, dolewamy sos z pieczenia, koncentrat pomidorowy, przyprawy wedle smaku, doprowadzamy do wrzenia, natepnie mieszamy skrobie z zimna woda (kilka lyzek) i wlewamy do sosu, mieszamy az zgestnieje.

P.S.Nawet nie wiem kiedy w ogrodku zakwitla mi lawenda:)

Smacznego!

piątek, 11 czerwca 2010

Bal u ropuchy

W odwiedziny do ropuchy

przylecialy cztery muchy,

za muchami zukow para,

slimak stary slamazara,

komarzyca z komarkami,

biedroneczka z biedronkami.

Fragment wierszyka pochodzi z tej strony.

 

Ropucha w dziurze, to oczywisci brytyjskie toad in the hole. Jest to tradycyjne angielskie danie, skladajace sie z angielskich kielbasek (najblizej im do polskiej bialej surowej) zapiekanych w ciescie. Danie tradycyjnie serwuje sie z tluczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, frytkami lub fasolka.

Pochodzenie tej niezwyklej nazwy nie jest do konca wyjasnione, ale wielu sie sklania ku wersji, ze zapieczone w ciescie kielbaski przypominaja ropuche wystawiajaca swoj lepek z dziury.

Najstarszy z zachowanych przepisow, autorstwa Charlesa Elme Francatelli, pochodzi z roku 1861, nieco sie on rozni od powszechni znanej wersji, gdyz proponuje uzycie najtanszych skrawków miesa, jakie mozna kupic tuz przed zamknieciem targu. W czasie wojny zamiast kielbasek uzywano konserwy SPAM.

Moj przepis znalazlam w ksiazce Cook yourself thin - quick and easy way, i w zalozeniu jest to dietetyczna wersja oryginalu.

Skladniki na 4 osoby (moim zdaniem 2 glodne)

272 kcal na porcje

65g maki

100ml chudego mleka

1 jajko

1 lyzeczka rozmarynu

1 lyzeczka tymianku

1 lyzeczka soli

1/2 lyzeczki pieprzu

8 kielbasek

1 lyzka oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni.

Make przesiac przez sitko do duzej miski, zrobic zaglebienie i wlac w nie mleko. Dodac reszte skladnikow (poza kielbaskami i oliwa) i dokladnie wymieszac.

Kielbaski nakluc widelcem i posmarowac oliwa (moim zdaniem niekoniecznie). Umiescic je w sporym (880 ml) naczyniu zaroodpornym i piec 15 minut do zbrazowienia.

Przypieczone kielbaski migiem wyciagnac z pieca, zalac ciastem i szybko do pieca na 35 minut. Nie wolno otwierac piekarnika kiedy ciasto rosnie.

Moim zdaniem bardzo dobre, sycace danie, lepsze na zime niz lato. Z uwagi na to, ze przepis jest dietetyczny kielbaski sa zapieczone w mniejszej ilosci pysznego ciasta niz tradycyjnie, polecam zwiekszyc ilosci skladnikow na ciasto o 100%.

Smacznego!

toad in the hole

 

17:15, betaeta
Link Komentarze (4) »