Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
sobota, 13 czerwca 2009

sos biały

Podaję przepis na najłatwiejszy pod słońcem biały sos, zawsze się udaje i jest doskonałą bazą wielu sosów.

Składniki:

50g masła

50g mąki

600 ml mleka

Na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Do płynnego masła dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż utworzy się gęsta pasta - ok 2-3 minuty - pasta ta określana jest mianem "roux". Do garnka powoli wlewamy mleko cały czas mieszając, im mniejsze ilości mleka dodajemy na raz, tym łatwiej połączy się on z pastą.  Gotujemy na minimalnym ogniu ok 3-4 minuty cały czas mieszając.

Do tak powstałego sosu można dodać posiekany koperek, namoczone i ugotowane grzyby z odrobiną wywaru, dwie łyzeczki musztardy i wiele, wiele innych dodatków.

sos cebulowy (Soubiasse sauce) - 200g cebuli powoli dusimy ok 15 minut na mieszance 50g masła i łyżki oliwy, miksujemy z sosem bazowym, doskonały dodatek do zapiekanki ziemniaczanej lub mięsa.

sos serowy (Mornay sauce) - w trakcie przygotowywania bazy do maki dodajemy łyżeczkę angielskiej musztardy w proszku, do gotowego sosu dodajemy 150g tartego sera (moze być cheddar, gruyere albo parmesan), wspaniale smakuje z rybą, kalafiorem albo zapiekanką z makaronu

sos pietruszkowy - do bazy dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i sok z połowy cytryny, pasuje właściwie do wzystkiego, mozna go dodać zamiast masła i mleka do ziemniaczanego puree

Sosu tego można używać też do lasagne i do moussaki.

Smacznego!

sos biały

 

 

23:37, betaeta
Link Komentarze (1) »

 

łosoś

Przepis pochodzi z gazety "She" czerwiec 2009, edycja brytyjska.

Składniki(na 4 osoby):

4 filety z łososia

pęczęk szczypiorku

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej natki kolendry

1 duża czerwona papryka chili, posiekana (jeśli jest bardzo ostra lepiej usunąć pestki)

1 cytryna pokrojona w plasterki

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Gazeta codzienna(byle nie błyszczący magazyn)

Wykonanie:

Dwiek kartki gazety układamy na krzyż i moczymy je wodą. Na środku układamy kawałek papieru do pieczenia nieznacznie większy od naszego fileta. Takie posłanie przygotowujemy dla każdego kawałka osobno.

3 szczypiorki kroimy w talarki (razem z cebulką) i mieszamy z natkami i chili. Resztę  szczypiorku kroimy wzdłuż na pół i układamy na papierze do pieczenia. Na szczypiorku układamy plasterki cytryny  NA tym układamy filety i posypujemy wcześniej posiekaną mieszanką.

Oliwę z oliwek i sok z tyryny mieszamy i polewamy nim rybę.

Całość zawijamy w gazetę formując zgrabne pakieciki. Pieczemy na grillu 20 minut.

Moje uwagi:

Nie miałam żadnej gazety codziennej w domu wiec upiekłam tylko w papierze do pieczenia, pogoda nie sprzyjała grillowaniu więc piekłam w piekarniku i na dodatek wszystkie filety upiekałam razem:)Ryba wyszła bardzo soczysta i aromatyczna. Szczypiorek ułozony pod ryba nabrał ciekawego cytrynowego smaku i chyba on mi najbardziej smakował... Następnym razem z przepisu usunę kolendrę, o ile nasiona kolendry bardzo lubię i często używam to z natka ciężko mi przebywać w jednym pomieszczeniu. Jej intensywny aromat jest dla mnie nie do zniesienia, ponoć można do niego przywyknąć ale ja chyba nie będę już z nią eksperymentować. Tutaj jest ciekawy artykuł na temat kolendry. Mojemu mężowi natomiast ryba bardzo smakowała.

Smacznego!

łosoś

łosoś

22:50, betaeta , obiad
Link Komentarze (2) »