Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
środa, 28 kwietnia 2010

Szybkie danie z tego co bylo w lodowce.

Skladniki:

kilka plasterkow bekonu (szynki, boczku itp)

2 pory (biale czesci pokroic w polplasterki), moze tez byc cebula lub szczypiorek

350g pieczarek (lub boczniakow)

kwasna smietana

 

Bekon smazymy na patelni bez tluszczu, odkladamy go na bok, na wytopionym tluszczu dusimy pory i pieczarki, pod koniec dodajemy pokrojony bekon, calosc zalewamy smietana (u mnie creme fraiche half fat) i gotjemy kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem,slodka papryka, z sola ostroznie, poniewaz bekon sam w sobie jest slony. Podajemy z makaronem.

Smacznego!

21:14, betaeta , obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 kwietnia 2010

Chili con carne to aromatyczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Nazwa potrawy pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza po prostu papryczki chilli z mięsem. Wersja podstawowa potrawy to siekana lub mielona wołowina duszona z papryczkami chili, czosnkiem, cebula i kuminem. Częstym dodatkiem sa pomidory i czerwona fasola.

Historia tego dania jest równie bogata jak jego smak. Legenda opowiadana przez rdzennych mieszkańców Teksasu, Arizony i Nowego Meksyku mówi o siostrze miłosierdzia Marii de Agreda zwanej ‘La Dama de Azul’. Historia opowiada o kobiecie ubranej na niebiesko, która nauczyła Indian jak przygotować posiłek ze złowionej zwierzyny, przypraw i papryczek chili.

W latach osiemdziesiątych XIX wieku na ulice \San Antonio wychodziły Chili Queens, czyli jaskrawo ubrane kobiety sprzedające chili z ulicznych straganów. Pojawiały się po zmroku by oferować przechodniom aromatyczne chili. Aromat chili miał niezwykłą sile przyciągania, wokół królowych kręcili się mariachi, czyli uliczni grajkowie. W 1937 roku ministerstwo zdrowia zaostrzyło przepisy handlu żywnością i królowe chili zniknęły z ulic San Antonio na wiele lat. Powróciły dopiero w latach 70 XX wieku i od tej pory sa stałym elementem corocznego miejskiego festiwalu.

Chili con carne doczekało się wielu wersji i odmian, jest chili sin carne, czyli wegetariańskie chili bez mięsa, białe chili z indyka i białej fasoli, chili verde, czyli zielone chili - najostrzejsza odmiana zielnych papryczek chili duszona z kawałkami wieprzowiny.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula ( u mnie biała)

300g chudej mielonej wołowiny

125 ml wody, czerwonego wina lub bulionu

1 puszka siekanych pomidorów

2 łyżeczki kuminu

1 ½ łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki oregano

1 puszka czerwonej fasoli

Sol, pieprz

 

Olej rozgrzać na patelni, poddusić posiekany czosnek i cebule, dodać mięso i smażyć az zbrązowieje. Wlać na patelnie wino, wodę lub bulion i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodać pomidory, kumin, chilli, cynamon i oregano. Dusic 10 minut, dodać opłukana fasole i dusic następne 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Można podawać z ryżem, lub pieczonym ziemniakiem (wersja brytyjska), dla złagodzenia smaku można dodać kleksa kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z ‘Cook yourself thin quick and easy’ i jest niezbyt kaloryczny, 260 kcal jesli daniem podziela sie 4 osoby

Smacznego!

00:15, betaeta , obiad
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 kwietnia 2010

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. Nie mogę sobie przypomnieć, żebym kiedykolwiek wcześniej jadła ciasto smaczniejsze od tego, a ja naprawdę wiele ciast juz jadłam:) Przepyszny spód (wzorowany na uwielbianych przeze mnie angielskich shortbread cookies) do tego cudowna masa karmelowo-orzechowa i chrupiące orzechy na wierzchu...rozmarzyłam sie, a po cieście juz nawet śladu nie ma

Składniki:

na spód

- 2 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki cukru pudru

- 250 g masła

Wszystkie składniki szybko zagnieść (można sobie pomoc food processorem) i wylepić ciastem blaszkę (u mnie 27x27cm). Podpiec do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić, w temperaturze 180ºC. Odstawić do przestudzenia.

na masę:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)

- pol szklanki śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich

Zagotować razem śmietankę, mleko i ekstrakt, gotować na malutkim ogniu az masa zgęstnieje, ok 8-10 minut (uprzedzona o tendencjach do przypalanie sie tej mieszanki użyłam głębokiej patelni teflonowej, nic sie przypaliło, ale trzeba cały czas mieszać, nie ma zmiłuj się sie).

Do gotowej masy wmieszać posiekane orzechy i całość wylać na podpieczony spod. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC 20 do 30 minut.

na wierzch:

100g czekolady

bakalie do przybrania

Czekoladę rozpuścić, polać nią upieczone ciasto, posypać bakaliami i gotowe:)

Smacznego!

 

 

 

 

 

23:03, betaeta , deser
Link Komentarze (4) »