Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
sobota, 25 kwietnia 2009

Ryba z warzywami z grilla

Grillowanie czas zacząc! Piękna pogoda, w najbliższej perspektywie majówka - na co mam ochotę? Na grilla!

Dzisiaj ryba z grilla z warzywami, danie bez dodatku oliwek jest zgodne z dietą mm, posilek tłuszczowy, pierwsza faza.

Składniki:

filety dowolnej bialej ryby, ja użyłam dorsza

olej lub oliwa z oliwek

przyprawy: sól, czosnek,drobniutko posiekana cebula, imbir zmiażdżony w wyciskarce do czosnku, gorczyca, pieprz czarny, mięta, sok z cytryny, opcjonalnie łyżeczka fruktozy;

ulubione warzywa

masło

zioła prowansalskie

 

Z przypraw i oleju przygotowac marynatę, posmarowac nią filety i odstawic w chlodne miejsce na ok pół godziny, po tym czasie rybę grillujemy na tacce aluminiowej kilka minut z każdej strony.

W tym samym czasie przygotowujemy warzywa:

paryka pocięta w niewielkie kawałki, czarne oliwki pocięte w plasterki, fasolka szparagowa, cukinia w plasterki, cebula w  kostkę

Warzywa układamy na tacce i grillujemy z masłem ziołowym (masło utarte z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi).

Smacznego!

Ryba z warzywami z grilla

23:04, betaeta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Cukinia z gremolatą

Gremolata to samodzielnie wykonana mieszanka przyprawowa; we włoskiej kuchni jest podstawową przyprawą do duszonej giczy cielęcej, świetnie nadaje się także do podnoszenia walorów smakowych innych potraw.

Jest to mieszanka drobno siekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Całośc połączona jest utartym masłem badź oliwą z oliwek. Pochodzi z Lombardii i stosowana jest głównie do ossobucco i innych duszonych mięs.

A tego wszystkiego dowiedziałam się z bardzo ciekawej książki pana Tadeusza Gwiaździńskiego "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce"

Mieszanka ta wspaniale komponuje się z warzywami, np z cukiną.

 

Przepis na gremolatę:

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki

skórka z 2 cytryn

oliwa z oliwek lub masło

Natkę drobno posiekać (powinny powstać trzy łyżki).

Żółtą część skórki cytrynowej i czosnek pokroić w drobną kostkę, masło utrzec.

Składniki wymieszać.

 

Młodą cukinię przekroic wzdłuż na pół, posmarowac gramolatą i zapiec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. I to cała filozofia:)

Smacznego!

Cukinia z gremolatą

 

23:01, betaeta
Link Komentarze (1) »
środa, 15 kwietnia 2009

Szynka pieczona

Kolejna propozycja wielkanocna - tym razem nie na słodko - szynka pieczona.

Składniki:

Ok 1.5 kg szynki 

Przyprawy (ja dałam sól, pieprz, majeranek, parykę słodką i ostrą,ziele angielskie, ząbek czosnku i liśc laurowy)

Olej

Skórę nacinamy ostrym nożem co ok pół centymetra na głębokośc ok pół centymetra.

Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy nimi mięso, najlepiej odstawic na noc do lodówki, ale jeśli jest za malo czasu to chociaż godzina wystarczy.

Jesli kawałek jest ładny i zwarty to nie musimy go niczym owijac, natomiast ja miałam niezbyt kształtny kawałek więc zapakowałam go ciasno do "pończoszki" do pieczenia mięsa:)

Pieczemy 30 minut na każde 500g mięsa + 30 dodatkowych minut, czyli w moim przypadku 2 godziny.

Smacznego! 

Szynka pieczona

15:47, betaeta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 14 kwietnia 2009

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową to moja druga propozycja w ramach kuchni wielkanocnej.

Przepis na spód znalazłam u Dorotus na blogu Moje wypieki
- ciasto jest naprawdę pyszne, tak mi posmakowało, że mąż ledwo się załapał na mazurka;)

Przepis na ciasto cytuję za Dorotus

Składniki na ciasto kruche 

35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm. PIec 20 minut w 200ºC. Ostudzić.

Masa krówkowa jest banalnie prosta - odwijamy krówki z papierków, układamy jedną przy drugiej na upieczonym spodzie i juz wiey ile nam potrzeba. Krówki rozpuszczamy z kilkoma łyzkami mleka w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą.Masę wylewamy na ostudzone ciasto.Dekoracja dowolna:)

Mazurek z masą krówkową

Z podanych proporcji wyszło mi trochę za dużo ciasta na moją blaszkę więc z reszty upiekłam mini ciasteczka w kształcie pierogów leniwych - odpada wałkowanie i wykrawanie:)

ciasteczka kruche

Smacznego!

22:09, betaeta
Link Komentarze (2) »

 Złota rosa

Sernik złota rosa to moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Kuchnia wielkanocna".

Ciasto jest banalnie proste i naprawde pyszne. Złote kropelki rosy wyglądają po prostu pięknie (chociaż mi akurat rosa tym razem nie wyszła:( )

ciasto:
1 kostka margaryny do pieczenia(np kasia),- ja dałam kostkę masła
3 żółtka,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
zagnieśc wszystkie składniki

masa serowa:
0.75-1kg sera
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki oleju(musi byc swieży, najlepiej dopiero otwarty)
1 szklanka mleka
sok z 1 cytryny
wszystkie składniki zmiksowac

piana:
3 białka
0.5 szklanki cukru
cukier waniliowy
ubic piane, w trakcie ubijania dodawac cukier

ciastem wylepic blache(spod i boki), wylozyc na to mase serowa, piec 45 minut w
temp. 180 stopni, wylozyc na ciasto piane i piec jeszcze 15 minut.
ciasto trzeba robic kilka godzin przed podaniem, bo dopiero wtedy pojawia sie na
nim zlota rosa(np jak na wielkanoc to najlepiej upiec w sobote wieczorem)

Smacznego!

 Złota rosa

13:47, betaeta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 07 kwietnia 2009

Co zamiast ziemniaków?

Dieta mm całkowicie zabrania jedzenia ziemniaków, wszelkie kasze i makarony w połączeniu z tłuszczami są również zakazane. Co w takim razie oprócz mięsa i surówki podac na obiad? Moim faworytem ostatnio jest cukinia we wszelkich wariacjach - dziś z cebulą i pieczarkami.

Składniki:

- dwie małe cukinie (ok 300g)

- cebula

- pieczarki (250g)

- natka pietruszki

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę, potem dodajemy pieczarki a na końcu cukinię - chwilę dusimy pod przykryciem (cukinia ma byc lekko twarda). Solimy i pieprzymy, sypiemy natką.

Przepis jest zgodny z dietą mm, I faza, dodadetk do posiłku węglowodanowego (z minimalna ilością oliwy) lub tłuszczowego - tu oliwy można dodac trochę więcej.

Smacznego!

 

 

22:51, betaeta
Link Komentarze (5) »

Szybka pasta

Dziś na obiad pasta i basta!

Składniki:

-makaron (ja dałam spaghetti)

- papryka żółta i czerwona

- fasolka szparagowa

- pół cebuli

- czarne oliwki

- kilka pieczarek

- cukinia (u mnie z mrożonki)

- krewetki lub langustynki (jak u mnie)

- oliwa z oliwek

- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, każda ulubiona przyprawa się nada

Przygotowanie:

Makaron ugotowac al dente. Warzywa pokroicna kawałaki podobnej wielkości, obsmażyc na odrobinie oliwy z oliwek, pod koniec dodac krewetki (dosłownie na minute, żeby się podgrzały).

Warzywa wykładamy na makaron i jemy z czystym sumieniem bo to danie całkiem dietetyczne:)

Jeśli ktoś jest w stanie zrezygnowac z oliwek (ja nie) i doda makaron pastyfikowany, 100% durum,  to przepis jest zgodny z dietą mm, pierwsza faza.

Smacznego!

22:38, betaeta
Link Dodaj komentarz »