Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
piątek, 26 marca 2010

Dlaczego poniedziałkowe?  Bo w niedziele często jest rosół, a z rosołu zostaje nam mięso, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić. To danie idealne na poniedziałek, łatwe szybkie i tanie, (dlaczego tanie na poniedziałek? bo ja zawsze: od poniedziałku będę oszczędzać, zwykle we wtorek po moim mocnym postanowieniu nie ma już śladu…)

A teraz do rzeczy.

Składniki:

  • mięso obrane z gotowanego kurczaka (jedna pierś i dwa udka)
  • gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu (ok. pól kg)
  • natka pietruszki
  • jajko
  • bulka tarta
  • opcjonalnie można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę, tarty ser żółty, różne warzywa pokrojone w kostkę (np. marchewkę z rosołu, seler, pietruszkę)

Wszystkie składniki starannie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bulce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sałatką, u mnie pory z majonezem.

Smacznego!

 

piątek, 19 marca 2010

Sniadanie to najwazniejszy posilek dnia - to wiemy chyba wszyscy.

Ale jak przekonac zaspanego malucha aby zjadl pelnowartosciowe sniadanie?

Moze skusi sie na takiego zbozowego batona?

Platki owsiane to zrodlo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).

Miód korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.

Jajko, jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego

Tyle zdrowia w jednym malym batoniku - warto spróbowac:)

Skladniki:

350g platkow owsianych

85g maki

150g suszonych owocow

3 lyzki miodu

1 jajko

175 soku jablkowego

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (musialam dolac wiecej soku) i dobrze ugniesc w lekko natluszczonej blaszce do pieczenia(18x28 cm). Piec 20-25 minut w 180ºC, kroic jeszcze cieple.

Przepis pochodzi z Tesco Toddler Magazine wiosna 2010.

Smacznego!

batony zbozowe