Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
środa, 18 listopada 2009

Muffinki waniliowe z malinami

Obiad już zjedzony, brzuch pełny ale czuję jeszcze nieodpartą ochotę na coś słodkiego, szybki przegląd kuchennych szafek i najprostsze ciasto na świecie pół godziny poźniej ląduje na stole.

 

Składniki suche

250g mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki mokre

250ml mleka

1 jajko

pół szklanki oleju

łyżka esencji waniliowej

Dodatkowo maliny (u mnie mrożone) ok 4 duże maliny na jedną muffinkę.

W dużej misce mieszamy dokładnie składniki suche, w mniejszej mieszamy składniki mokre, wlewamy mokre do suchych, mieszamy szybko i niedokładnie, ma się jako-tako połączyc, lepiej niedomieszac niz mieszac za długo.

Do foremek wlewamy po łyżce ciasta, na to maliny, i znów ciasto do 2/3 wysokości, na wierzchu maliny.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Muffinki waniliowe z malinami

czwartek, 05 listopada 2009

Ratatouille

Ratatouille pochodzi z Nicei, jest to potrwa podobna do wegierskiego leczo czy do włoskiej peperonaty. Jest to danie bardzo proste i pożywne, jeśli podajemy je na cieplo to można na talerzu posypac pokruszoną fetą lub twarogiem, tradycyjnie potrawę serwuje się z jajkami w koszulkach, świetnie pasują też kromki chleba zapieczone z masłem ziołowym i serem. Na zimno ratatouille często podawane jest jako dodatek do pieczonych mięs lub po prostu na kromce chleba.

Składniki:

2 puszki pomidorów (mogą byc również świeże)

2 cebule

2 paryki (u mnie żółta i czerwona)

2 średnie cukinie

1 bakłażan

czosnek (ile kto lubi, ja lubię dużo:))

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

Warzywa pokrojone w grubą kostkę kolejno obsmażamy na oliwie z oliwek i ładujemy wszystko do dużego garnka, niech się pyrka na małym ogniu około 20 minut.

 

Smacznego!

21:27, betaeta , obiad
Link Komentarze (8) »