Liczniki odwiedzin
Kategorie: Wszystkie | deser | dla malucha | dukan | na dobry poczatek dnia | obiad
RSS
niedziela, 21 lutego 2010

brownie

Najbardziej czekoladowe ciasto na swiecie, uwielbiam brownies za smak, wyglad i za to, ze to co w innych ciastach jest wada tutaj urasta do rangi sztuki - jak zrobic najlepszego zakalca, jak doskonale nie dopiec ciasta:)

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i jest naprawde niezawodny.

Skladniki:

180 g masla

150 g gorzkiej czekolady

250 g cukru pudru

4 jajka

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

140 g maki

szczypta proszku do pieczenia

35 g kakao

50 g gorzkiej czekolady posiekanej

95 g masla orzechowego

Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać.

Wlac do blaszki (u mnie kwadrat 25x25 cm), na wierzch lyzeczka nakladac maslo orzechowe.

Piec w 160ºC ok 40 minut, ciasto ma byc wilgotne w srodku.

Mi zostalo troche ciasta, wiec upieklam z niego tez mini chlebki czekoladowe, trzeba je piec krocej forma jest duzo mniejsza (ok 4x8 cm) i niestety troche wyschlo ale i tak bylo pyszne.

Smacznego!

 

paprykarz z kurczaka

Co jakis czas obiecuje sobie, ze bede regularnie do naszego menu wprowadzac nowosci, egzotyczne smaki, zapachy i przyprawy. Wieczorem przegladam ksiazki, ukladam menu robir liste zakupow, planuje, wymyslam a potem... wyciagam bigos z zamrazarki cieszac sie ze jeszcze jest albo robie jakas chinszczyzne w 5 minut.

Mam nowy plan - raz w tygodniu nowa potrawa, za kazdym razem z innej ksiazki. Dzis zaczynam, moze teraz sie uda:)

Przepis na paprykarz z kurczaka (lub cieleciny) pochodzi z Nowej kuchni polskiej: spotkania z przyprawami : papryka. Zbieralam to namietnie lata temu  i nie pamietam, zebym cos ugotowala.

Danie swietnie rozgrzewa i nadaje sie dla calej rodziny, nie jest bardzo ostre ale wyraziste w smaku.

Skladniki:

1/2 kg miesa z kurczaka pokrojonego w paseczki(u mnie filety z udek)

1-2 czerwone papryki pokrojone w kostke (opcjonalnie, ale warto)

2-3 cebule pokrojone w cienkie piorka (mi raczej krzywa kostka wyszla)

1/2 puszki krojonych pomidorow

1 lyzka slodkiej papryki

1/2 lyzeczki ostrej papryki

1 lyzeczka majeranku

1/2 szklanki kwasnej smietany

pieprz, sol

2 lyzki oleju do smazenia

 

Cebule zeszklic na oleju (10 minut), lyzka cedzakowa przelozyc cebule na talerzyk, na pozostalym tluszczu smazyc porcjami mieso oproszone sola i pieprzem. Mieso odlozyc na talerzyk, zeszklona cebule, pomidory i przyprawy dusic 5 minut czesto mieszajac, dodac mieso i dusic do miekkosci mieszajac od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy smietane, ewentualnie doprawic do smaku. Mozna podawac z ryzem.

Smacznego!

paprykarz z kurczaka