Liczniki odwiedzin
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie... z burakami:)

Dlugo sie przymierzalam do tego ciasta, podchodzilam jak pies do jeza ale w koncu nadszedl ten czas: dzis na deser - buraki:)

Ciasto jest pyszne, w smaku wcale nie buraczane, smakuje jak intensywnie czekoladowe brownie.

Ze swiadomoscia ze to buraki (czyli jemy warzywa, jak by nie bylo) mozna z spokojnie spalaszowac duza porcje...ze smietana...bita. Polecam:)

Ciasto

250 g gorzkiej czekolady

170 g brązowego cukru

100 g mąki

100 ml oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g mielonych migdałów

250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach(wrzucilam do blendera i odcisnelam lekko sok)

Czekoladę do ciasta rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem i olejem na kremową masę. Łączymy z przesianą mąką, ekstraktem waniliowym, sodą, proszkiem do pieczenia i migdałami.

Buraki dodajemy do ciasta razem z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie całość mieszamy.

Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180C przez 45-60 minut, sprawdzamy patyczkiem, ja lubie ciasta wilgotne wiec pieklam 45 minut, jesli ktos woli ciasta bardziej suche czekac az wyjmowany patyczek bedzie suchy.

 

Smacznego!

 

 

sobota, 06 listopada 2010, betaeta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zaytoona
2010/11/07 12:34:21
Wygląda na niesamowicie ciężkie i intensywne. Dokładnie tak, jak lubię!
-
karmel-itka
2010/11/07 15:53:49
ciężki. ubity.
bardzo wilgotny.
idealny.
-
2010/11/07 18:56:09
no i widzisz... nie taki jeż straszny...
prawda że pyszne ciasto? też robiłam :)
-
Gość: Evitaa, 89.174.219.*
2010/11/08 14:48:55
Wspaniałe ciasto. Na pewno intensywne w smaku. Lubię takie!