Liczniki odwiedzin
Blog > Komentarze do wpisu

Shish kebab z cukinia

shish kebab

Slowo kebab pochodzi z jezyka perskiego i oznacza smazone (a nie grillowane) mieso. Pierwsze wzmianki na jego temat siegaja XIV wieku. Czesc zrodel podaje, ze powstanie kebabu, to wynik braku wystarczajacej ilosci opalu, do upieczenia duzej sztuki miesa, ale za to w sam raz, aby upiec male kawalki miesa nadziane na szpadki.

Skladniki:

500g mielonego indyka

1 niewielka cukinia, obciete kocowki, zmiksowana lub starta na tarce do ziemniakow

2 jajka

2 lyzki otrab

przyprawy:sol, pieprz, czosnek, papryka

drobno posiekana natka pietruszki

Wszystkie skladniki dokladnie wyrabimy, lepimy kuleczki badz walki i nadziewamy na szpadki. Mozna piec w piekarniku lub na grillu, na patelni grillowej tez powinno sie udac.

Sos:

3 czubate lyzki serka homogenizowanego

2 lyzki wody

siekane ziola (koperek, natka pietruszki, mieta)

sol, pieprz

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.

Smacznego!

shish kebab

piątek, 23 lipca 2010, betaeta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: