Liczniki odwiedzin
Blog > Komentarze do wpisu

Perfekcyjny biały sos

sos biały

Podaję przepis na najłatwiejszy pod słońcem biały sos, zawsze się udaje i jest doskonałą bazą wielu sosów.

Składniki:

50g masła

50g mąki

600 ml mleka

Na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Do płynnego masła dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż utworzy się gęsta pasta - ok 2-3 minuty - pasta ta określana jest mianem "roux". Do garnka powoli wlewamy mleko cały czas mieszając, im mniejsze ilości mleka dodajemy na raz, tym łatwiej połączy się on z pastą.  Gotujemy na minimalnym ogniu ok 3-4 minuty cały czas mieszając.

Do tak powstałego sosu można dodać posiekany koperek, namoczone i ugotowane grzyby z odrobiną wywaru, dwie łyzeczki musztardy i wiele, wiele innych dodatków.

sos cebulowy (Soubiasse sauce) - 200g cebuli powoli dusimy ok 15 minut na mieszance 50g masła i łyżki oliwy, miksujemy z sosem bazowym, doskonały dodatek do zapiekanki ziemniaczanej lub mięsa.

sos serowy (Mornay sauce) - w trakcie przygotowywania bazy do maki dodajemy łyżeczkę angielskiej musztardy w proszku, do gotowego sosu dodajemy 150g tartego sera (moze być cheddar, gruyere albo parmesan), wspaniale smakuje z rybą, kalafiorem albo zapiekanką z makaronu

sos pietruszkowy - do bazy dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i sok z połowy cytryny, pasuje właściwie do wzystkiego, mozna go dodać zamiast masła i mleka do ziemniaczanego puree

Sosu tego można używać też do lasagne i do moussaki.

Smacznego!

sos biały

 

 

sobota, 13 czerwca 2009, betaeta

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/06/14 07:00:06
Tez taki sosik czesto robie, bardzo praktyczny i latwy.