Liczniki odwiedzin
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową to moja druga propozycja w ramach kuchni wielkanocnej.

Przepis na spód znalazłam u Dorotus na blogu Moje wypieki
- ciasto jest naprawdę pyszne, tak mi posmakowało, że mąż ledwo się załapał na mazurka;)

Przepis na ciasto cytuję za Dorotus

Składniki na ciasto kruche 

35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm. PIec 20 minut w 200ºC. Ostudzić.

Masa krówkowa jest banalnie prosta - odwijamy krówki z papierków, układamy jedną przy drugiej na upieczonym spodzie i juz wiey ile nam potrzeba. Krówki rozpuszczamy z kilkoma łyzkami mleka w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą.Masę wylewamy na ostudzone ciasto.Dekoracja dowolna:)

Mazurek z masą krówkową

Z podanych proporcji wyszło mi trochę za dużo ciasta na moją blaszkę więc z reszty upiekłam mini ciasteczka w kształcie pierogów leniwych - odpada wałkowanie i wykrawanie:)

ciasteczka kruche

Smacznego!

wtorek, 14 kwietnia 2009, betaeta

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/04/15 07:02:11
ja bym mogła nawet samą mase zjeść ;)
-
2009/04/15 07:46:42
No proszę, jaki piękny akcent jajkowy na mazurku :) Super wygląda :)