Liczniki odwiedzin
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana w sosie z kaszą manną

Papryka faszerowana w sosie z kaszą manną

Papryka faszerowana to moja druga propozycja w Tygodniu z kaszą manną, kasza w tym przepisie nie jest może gównym składnikiem ale jest! Dzięki niej otrzymujemy bez wysiłku pyszny, gęsty i aromatyczny sos.

Składniki:

4 papryki

250 gram mięsa mielonego (u mnie wołowina)

szklanka ugotowanego ryżu

cebulka

sól

pieprz

mielona kolendra

natka pietruszki

oliwa z oliwek

około szklanki bulionu

 

Paprykę umyć, obciąć czapeczki, wydrążyć i odłożyć.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso, ryż, cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać, nadziać papryki dokładnie upychając. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym ściśle jedna obok drugiej (jeśli mamy za mało papryki „dziury" można uzupełnić pokrojona w grube plastry cukinia - sos będzie wtedy jeszcze smaczniejszy), zalać bulionem na około 3 centymetry. Piec pod przykryciem około godziny (zależy od wielkości papryk), 10 minut przed końcem pieczenia kaszę mannę wymieszać z pół szklanki wody i dolać do naczynia.

 Smacznego!

Papryka faszerowana w sosie z kaszą manną

wtorek, 17 lutego 2009, betaeta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
adrijah
2009/02/24 17:27:51
fajny pomysł :)